Посилення готовності реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з транскордонними захворюваннями: ящур та губчастоподібна енцефалопатія ВРХ
опубліковано 20 вересня 2021 року о 16:45

В рамках здійснення Держпродспоживслужбою планових заходів контролю за транскордонними захворюваннями з 13 по 17 вересня 2021 року  в м. Кам’янець-Подільський відбувся симулятивний тренінг на тему: «Транскордонні захворювання: ящур та губчастоподібна енцефалопатія ВРХ: профілактика, діагностика, ліквідація та отримання/підтвердження статусу МЕБ».

Даний захід організовано Держпродспоживслужбою спільно з Проєктом ЄС "Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів здоров'я та благополуччя тварин в Україні".

Участь в тренінгах прийняли представники 25 головних управлінь Держпродспоживслужби областей та міста Києва, Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Під час тренінгу проаналізовано ризики занесення ящуру та ГЕ ВРХ в Україну, реалізовано різні сценарії поширення ящуру та ГЕ ВРХ, відпрацьовано дії Держпродспоживслужби у відповідь на спалахи даних захворювань.

Під час практичного заняття, з виїздом на місце ймовірного спалаху ящуру, було проведено епізоотичне розслідування з встановленням можливого джерела інфекції і дати ймовірного занесення збудника, визначені межі неблагополучного пункту, зони захисту, зони спостереження, а також змодельовано заходи, які застосовуються при ліквідації ящуру, в т. ч. відбір проб та доставка їх в лабораторію, стемпінг-аут, проведення дезінфекції та ін.

Держпродспоживслужба розцінює проведення тренінгу, як важливий компонент в контролі за ящуром та ГЕ ВРХ, посиленні готовності реагувати на надзвичайні ситуації пов’язані зі спалахами небезпечних транскордонних захворювань тварин.


Довідково: 

Ящур та губчастоподібна енцефалопатія ВРХ – небезпечні захворювання тварин, які мають значний вплив на торгівлю, також цими захворюваннями можуть хворіти люди.

Всесвітня організація захисту тварин (МЕБ) передбачає отримання країнами офіційних статусів МЕБ щодо ящуру та губчастоподібної енцефалопатії ВРХ.

Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, з 1992 року Україна має статус МЕБ, як країни вільної без застосування вакцинації.

Держпродспоживслужба для підтвердження статусу щодо ящуру, як країни вільної без застосування вакцинації, щорічно надає до МЕБ обов’язкову інформацію про вжиті заходи контролю за ящуром, в т. ч. щодо проведення симулятивних тренінгів.

Губчастоподібна енцефалопатія ВРХ на території України ніколи не реєструвалась, з 2017 року Держпродспоживслужбою реалізуються заходи, направленні на отримання офіційного статусу МЕБ, як країни з контрольованим ризиком щодо губчастоподібної енцефалопатії ВРХ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux