Понад 2,5 тисячі поголів’я великої рогатої худоби дослідили на лейкоз у Кіровоградській області
опубліковано 13 березня 2023 року о 16:05

З початку поточного року спеціалісти державних лікарень ветеринарної медицини Кропивницького району дослідили на лейкоз 2 761 голову великої рогатої худоби (ВРХ). За результатами проведених досліджень, а саме: імуноферментного аналізу (ІФА), у господарствах різних форм власності жодного випадку захворювання на лейкоз ВРХ не виявлено.

Зазначимо, що навесні в області розпочинається проведення весняно-літніх профілактичних заходів та діагностичних досліджень тварин, що утримуються населенням в особистих підсобних господарствах, на лейкоз, туберкульоз, щеплення проти сибірки тощо. Такі заходи здійснюють щорічно з метою контролю за станом здоров’я поголів’я сільськогосподарських тварин і забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції тваринного походження, зокрема молокопродуктів.

Звертаємо увагу на те, що реалізацію молока та молочної продукції домашнього виробництва дозволено здійснювати лише на підставі супровідних ветеринарних документів та висновку ветеринарно-санітарної експертизи державної лабораторії на агропродовольчому ринку. При цьому торгівля продукцією, що походить від хворої на лейкоз чи інші хвороби ВРХ, суворо забороняється через ризик поширення захворювань, що є спільними для людей і тварин.

Довідково. Лейкоз великої рогатої худоби – це інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів, що зумовлює утворення злоякісних пухлин. Хвороба перебігає частіше безсимптомно, а при наявності ознак розвитку патологічного процесу проявляється злоякісними змінами крові (лімфоцитозом) та утворенням пухлин у кровотворних та інших органах і тканинах.

Найчастіше хворіє велика рогата худоба в 4-8-річному віці, але хворіють і більш молоді тварини. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини, які виділяють збудник на ранніх стадіях захворювання. Зараження тварин відбувається при їх контакті між собою при спільному утриманні на пасовищах, фермах, вигульних майданчиках, при доїнні хворих та здорових тварин одним доїльним апаратом.

Основними заходами ефективного забезпечення благополуччя щодо лейкозу є ізолювання інфікованих тварин від неінфікованих на підставі результатів лабораторних досліджень, проведення чіткого обліку, нумерації та ідентифікації тварин, дотримання ветеринарно-санітарних правил на фермах, дотримання асептики і антисептики при масових обробках тварин, проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання після кожного дослідження тварин та ізоляції вірусоносіїв.

На малюнку зображено корів
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux