Полтавщина: підсумки І кварталу 2024 року у сфері контролю за регульованими цінами
опубліковано 17 квітня 2024 року о 16:03

Одне із ключових завдань, покладених на Головне управління - контроль за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, а одним із інструментів цього завдання є запобігання порушенням у сфері ціноутворення.

В умовах певних обмежень щодо проведення планових та позапланових заходів державного нагляду, робота Головного управління в І кварталі 2024 року була спрямована на розвиток превентивних інструментів по контролю за цінами.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, у складі територіальних робочих груп Лубенського, Миргородського, Кременчуцького та Полтавського районів, здійснили 77 контрольних заходів з питання встановлення суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушки курячі, четвертини тушки курячої), батон та олія соняшникова рафінована.

Порушення порядку формування цін встановили на 59 суб’єктах господарювання, або 77% від загальної кількості контрольних заходів.

За результатами проведеної роботи ціни були знижені до економічно обґрунтованого рівня за рахунок зниження торговельної надбавки з 83 % до 10 %.

Зокрема, знижено ціни на олію соняшникову рафіновану ТМ «Любонька» вагою 1 л з 73,00 грн. до 43,80 грн., або на 29,20 грн. (торговельну націнку знижено з 83% до 10%), молоко пастеризоване жирністю 2,5% вагою 900 мл. ТМ «Зарог» з 35,00 грн. до 31,30 грн., або на 3,70 грн. (торговельну націнку знижено з 23% до 10%).

Також, відділом контролю за регульованими цінами Головного управління проводиться робота по моніторингу цін на лікарські засоби відповідно до Урядової програми «Доступні ліки». Робота спрямована на запобігання порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби, з метою створення можливостей для пацієнтів отримувати лікарські засоби за доступними цінами.

За перші 3 місяця 2024 року проаналізовано 79179 цін на лікарські засоби з питань дотримання законодавства у сфері ціноутворення в рамках Урядової програми «Доступні ліки» по 789 аптеці.

Робота по контролю за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства у сфері ціноутворення триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux