Полтавщина: контроль чисельності мишоподібних гризунів на посівах озимих культур і ріпаку
опубліковано 21 березня 2023 року о 14:36

Обстеження сільськогосподарських угідь, які здійснили спеціалісти відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування свідчать, що перезимівля мишоподібних гризунів завершилася добре. З підвищенням температури виявлено збільшення колоній гризунів на площах ріпаку та озимої пшениці. Тепла погода в березні та квітні з періодичними опадами, наявність кормової бази й надалі сприятиме подальшому розвитку гризунів та пошкодження ними посівів.

Слід мати на увазі, що мишоподібні володіють надзвичайно високим потенціалом розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній, можна отримати близько 600 особин потомства, здатних повністю знищити урожай.

Визначити видовий склад мишоподібних гризунів можна за характером пошкодження рослин і розселенням їх у посівах. Ділянки «стриженої» рослинності в полі, де діаметр нір не перевищує 5 см, і у нори затягнуті зелені стебла, є екскременти розміром із рисове зерно, вказують на те, що в угрупованні гризунів переважають сірі полівки. На присутність водяної підказують погризені залишки стебел і кореневищ, діаметр нір понад 5 см, екскременти завбільшки 8-10 мм. Викиди землі з нір водяної полівки схожі на кротовини, але не тягнуться рівним рядочком, а розподілені по площі нерівномірно. На присутність мишей вказують жилі нори невеликого діаметра, в місцях скупчення гризунів є залишки зерна і насіння, а зелені, соковиті рослини в нори не затягнуті.

Для захисту озимих культур необхідно не тільки систематично обстежувати поля, а й визначати видовий склад мишоподібних гризунів. За наявності 3-5 жилих колоній на гектарі провести боротьбу з гризунами шляхом внесення дозволених родентицидів на основі діючих речовин бродіфакум, бромадіолон, флокумафен.

Родентициди застосовують, враховуючи видовий склад гризунів на кожному полі, а також пору року. Так, найкращою принадою для мишей, що харчуються насінням рослин, є зерно пшениці; для полівок узимку — лише зерно, проте влітку, у спекотну погоду більш ефективними є соковиті рослинні принади. Однак в окремих випадках (особливо взимку на озимій пшениці з густим і високим травостоєм) ефективність зернової принади у боротьбі проти полівок в окремих випадках може бути дуже низькою, тому що молоді полівки, які народилися взимку, зерном не харчуються і уникають зернової принади. Проти польової миші зернові отруєні принади неефективні, адже польова миша (і лише вона), поїдаючи зерно (зокрема пшеницю), завжди вилущує його, відкидаючи оболонку, що містить у собі найбільше отрути. Наголошуємо також на екологічній та економічній доцільності застосування біологічного методу боротьби з гризунами.

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Враховуючи особливості проведення комплексу весняних польових робіт у 2023 році, пов’язаних з введенням воєнного стану в Україні, перед здійсненням застосування пестицидів рекомендовано додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової складової територіальної оборони в відповідній територіальній громаді.


На малюнку зображене зелене поле, вкрите тонким шаром снігу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux