Підсумки роботи за 2023 та основні пріоритети на 2024 рік обговорили під час розширеного засідання колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області
опубліковано 26 лютого 2024 року о 10:43

23 лютого 2024 року відбулося розширене засідання колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області на тему «Підсумки роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за 2023 року та основні пріоритетні завдання на 2024 рік».

У роботі колегії взяли участь: голова Держпродспоживслужби України Сергій Ткачук, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, члени колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, керівники структурних підрозділі Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, начальники районних державних лікарень ветеринарної медицини Чернігівської області, директори міжрайонних державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, директор ДУ «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія», керівник Чернігівської філії ДП АІРТ. Крім того, до заходу в режимі онлайн, долучилися працівники самостійних структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, районних, обласної державних лікарень ветеринарної медицини та міжрайонних, регіональної державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Відкрив засідання колегії в онлайн-форматі голова Держпродспоживслужби України Сергій Ткачук. Він привітав учасників, побажав плідної і безпечної праці. Зазначив, що Держпродспоживслужба реалізовує державну політику в різних сферах, зокрема безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, захисту прав споживачів та ін.

«Держпродспоживслужба – це не служба одного напрямку чи сфери. Ми здійснюємо контроль якості продукції по всьому ланцюжку: вирощування на полі зернових та кормових культур, переробка їх на корм або харчові продукти, відгодовування тварин, виробництво продуктів харчування, зберігання, перевезення і реалізація продукції, яка потрапляє у кошик споживача. І на цьому етапі ми підтримуємо та допомагаємо нашим громадянам – захищаємо їх права як споживача, - зазначив Сергій Ткачук. - Ще важливий пункт – ми здійснюємо всі необхідні заходи для забезпечення позитивного іміджу нашої країни як надійного експортера на міжнародному ринку. У нас для цього є всі інструменти, а також можливості для розвитку».

Члени колегії висвітлили результати роботи управлінь за 2023 рік та окреслили основні завдання на найближчу перспективу 2024 року.

Руслан Сіробаба, заступник начальника управління – начальник відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, проінформував, що у 2023 році проведена значна робота по збереженню епізоотичного благополуччя в області, фахівцями з метою профілактики було проведено більше 6 млн. щеплень тварин. Протягом минулого року було в регіоні було зареєстровано 7 неблагополучних пунктів по сказу та 6 неблагополучних пунктів по АЧС. Станом на сьогодні Чернігівщина благополучна по АЧС. Випадків підозри захворювання та загибелі птиці від грипу птахів, хвороби Ньюкасла та інших інфекційних хвороб не зареєстровано. Руслан Сіробаба відмітив, що забезпечення належного виконання протиепізоотичних заходів, своєчасне реагування на загрози, пов’язані з загостренням епізоотичної ситуації в Україні щодо небезпечних захворювань та вжиття заходів з мінімізації ризиків їх розповсюдження в області залишаються пріоритетними у 2024 році.

Тетяна Олещенко, начальник Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, член колегії, доповіла про результати роботи у напрямку забезпечення фітосанітарної безпеки області, виконання фітосанітарних вимог країн-імпортерів при оформленні документів дозвільного характеру, проведення обстеження території області і встановлення вільних ділянок у період вегетації відповідно до вимог країн-партнерів у міжнародній торгівлі. Зокрема, проводилися фітосанітарні процедури при здійсненні експорту продукції до понад 30 країн світу. За звітний період проведена значна робота щодо виконання Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог експорту з України до Китайської Народної Республіки, а також не менш потужна робота по встановленню статусу місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів. Підкреслила, що аграрний комплекс Чернігівщини налічує 1243 діючих агроформувань, які, незважаючи на військовий стан в Україні, формують третю частину валової доданої вартості в області. У цих показниках є і заслуга Управління фітосанітарної безпеки.

Начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, член колегії Наталія Вербицька прозвітувала про роботу підпорядкованого їй управління. Ключовим напрямком роботи структурного підрозділу є забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя в Чернігівській області в межах повноважень, визначених державою. Протягом 2023 року проведено 11 позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства, проведено 96 санітарно-епідеміологічних обстежень підконтрольних об’єктів. Крім того, розглянуто 123 звернення (скарги) фізичних осіб у сфері санітарного законодавства. У кожному випадку вжито відповідні заходи реагування. Наталія Вербицька зауважила, що одним із важливих питань було й залишається здійснення контролю за дотриманням санітарного законодавства у закладах освіти, у тому числі в частині виконання Стратегії реформування системи шкільного харчування. Не менш важливим було здійснення заходів у сфері дотримання санітарного законодавства, санітарного та епідеміологічного благополуччя на об’єктах водопостачання.

Про пріоритетні напрямки роботи Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами за 2023 рік та особливості їх виконання озвучив начальник Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, член колегії Олександр Зенов. Так, протягом 2023 року до Управлінням з різними питаннями звернулися 789 споживачів. На особистому прийомі через Консультаційний центр «Громадська приймальня» прийнято та надано роз’яснень 574 споживачам. Усі звернення були розглянуті та за результатами розгляду споживачам повернуто коштів на загальну суму 455,56 тис. грн. У планах на 2024 рік, як означив доповідач, – розвиток превентивних інструментів захисту прав споживачів та здійснення заходів направлених на запобігання порушень у сферах формування, встановлення та застосування державних регульованих цін та метрологічної діяльності.

Начальник Прилуцької районної державної лікарні ветеринарної медицини Костянтин Кругляк доповів про роботу Прилуцької районної державної лікарні ветеринарної медицини у 2023 році. Зупинився на проведенні заходів з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварини проти сказу на території Прилуцького району Чернігівської області. Через військовий стан кампанія провадилась шляхом наземного розкладання приманок з вакциною. Було створено 32 бригади по розкладанню вручну приманок з участю ветеринарних спеціалістів та єгерів, мисливців. Була оброблена площа 2800 км.кв., розповсюджено 70 тис.доз вакцини. За 2023 рік неблагополучних пунктів по сказу тварин в районі не було зареєстровано.

Директор Ніжинської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Олег Філь повідомив, що у жовтні 2023 року Ніжинська міжрайонна державна лабораторія Держпродспоживслужби разом з приєднаними діагностичними відділами та дільницями ЛВСЕ успішно пройшла акредитацію згідно з вимогами до компетентності випробувальних лабораторій ДСТУ EN ISО/IEC 17025:2019 року та була уповноважена Держпродспоживслужбою на проведення випробувань. Підкреслив, що минулого року лабораторією проведено 403 113 різних лабораторних досліджень.

Підсумувавши роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за 2023 рік, начальник Головного управління Юрій Павлішен окреслив найважливіші завдання за напрямками роботи управління на 2024 рік та висловив вдячність колективу за проведену роботу. Також очільник акцентував особливу увагу керівників самостійних структурних підрозділів Головного управління та керівників державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби та підпорядковані Головному управлінню, на неухильному та своєчасному виконанні плану роботи управління на 2024 рік, доручень, наказів керівництва, своїх посадових обов’язків, річних індивідуальних планів роботи, а також на чіткому дотриманні працівниками вимог чинного законодавства при здійсненні своїх завдань. Після голосування комісія схвалила роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області задовільною.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux