Підбито підсумки діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області в 2023 році
опубліковано 08 березня 2024 року о 09:51

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області відбулась нарада за підсумками роботи у 2023 році. Під головуванням начальника Володимира Кустурова з керівниками управлінь Головного управління, районних управлінь, державних лікарень ветеринарної медицини, Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби проаналізовано та підбито підсумки щодо низки напрямків діяльності: здійснення контролю за дотриманням законодавства в сферах безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Під час наради проаналізовано виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин державними уставами ветеринарної медицини області. Минулий рік для Одещини в епізоотичному плані виявився непростим. Не дивлячись на це фахівці Головного управління змогли утримати ситуацію під контролем та не допустити  подальше розповсюдження інфекційних хвороб тварин та птиці на інші території. Згідно з Планом протиепізоотичних заходів, в регіоні у повному обсязі проведені дослідження тварин (птиці) на губчастоподібну енцефалопатію, лейкоз, туберкульоз, лептоспіроз, бруцельоз, заразний вузликовий дерматит, африканську чуму свиней, грип птиці, хворобу Ньюкасла. Також у повному обсязі здійснено профілактичні щеплення тварин (птиці) проти сказу, сибірки, класичної чуми свиней, хвороби Ньюкасла. Проведено пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин в непростих умовах воєнного стану. Вручну розкладено 228 481 дозу вакцини проти сказу на загальній площі 9 139,25 км2

У 2023 році фахівцями Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва проведено 457 позапланових заходів державного контролю, опрацьовано 7 793 вхідних документа, розглянуто 236 скарг фізосіб, зокрема щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Піддано штрафу 18 осіб на суму 973 200 грн. Стягнуто штрафу з 5 осіб на суму 207 000 грн. У сфері ветеринарної медицини піддано штрафу 66 осіб на суму 199 297 грн. Стягнуто штрафу з 63 осіб на суму 21 097 грн. Прийнято рішень про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів – 5.

Прийнято 1 995 рішень щодо державної реєстрації потужностей операторів ринку, з них 415 – про відмову у державній реєстрації потужності з причин надання неповної інформації у заяві. До державного реєстру потужностей внесено 315 змін та 158 записів – про припинення використання потужностей. Видано 45 061 ветеринарних документів та 584 міжнародних сертифіката (через ЄДРВД та сертифікати здоров’я на харчові продукти нетваринного походження та композитні продукти).

Протягом 2023 року проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу у сфері запровадження, застосування та підтримання дієвості НАССР (Система контролю якості харчів) в закладах освіти. З цього приводу проведено 1 658 заходів (роз’яснення, бесіди, розповсюдження листівок тощо).

Проаналізовано підсумки роботи Головного управління у питанні державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. Минулорічна епідемічна ситуація в Одеській області була нестійкою, але цілком контрольованою. Зареєстровано спалахи захворюваності на гострі кишкові інфекції серед дітей у закладах освіти, випадки групової захворюваності серед населення, які були пов’язані з вживанням страв, виготовлених в домашніх умовах та у закладах громадського харчування, а також випадки харчових отруєнь, що пов’язані з вживанням харчових продуктів, придбаних в місцях стихійної торгівлі. Фахівці Головного управління взяли участь у проведенні 9 санітарно-епідеміологічних розслідувань – 4 спалахів гострих кишкових інфекцій та 5 випадків групової захворюваності на гострі кишкові інфекції, а також 7 випадків харчових отруєнь – 3 випадків ботулізму та 4 випадків отруєнь грибами (один з яких летальний).

Проведено 3 439 комісійних перевірок у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення (об’єкти водопостачання, заклади освіти, захисні споруди, заклади соціального захисту тощо). Встановлено 762 порушення, надано пропозиції щодо їх усунення.

Окрім питання оперативного реагування на загрози у сфері громадського здоров’я, обговорено сучасні аспекти організації харчування дітей в закладах освіти Одеської області, адже реформа шкільного харчування триває. Наприкінці жовтня 2023 року Уряд схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року, яка передбачає посилення роботи щодо підвищення обізнаності працівників закладів освіти про основні вимоги Стратегії, розроблення перспективного меню згідно з нормами основних фізіологічних потреб дитини, енергетичної та поживної цінності їжі. Згідно з операційними планами Стратегії, в подальшому має бути посилений контроль за покращенням санітарно-технічного стану  харчоблоків закладів, зокрема за наявністю умов для дотримання температурного режиму зберігання харчових продуктів за відсутності електропостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux