Організація та проведення пероральної імунізації м`ясоїдних тварин на території області - головне питання на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській облдержадміністрації
опубліковано 14 вересня 2023 року о 17:07

14 вересня під головуванням заступника голови Комісії, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена в режимі відеоконференції пройшло засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській облдержадміністрації.

Під час вступного слова Юрій Павлішен проінформував присутніх про епізоотичну ситуацію в регіоні щодо інфекційних хвороб тварин та птиці. Він зазначив, що епізоотична ситуація в області контрольована та знаходиться на постійному контролі служби.

Основною ж темою на засіданні були організаційні питання щодо проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на території області відповідно до протокольного рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України № 1 від 10 березня 2023 року, наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 29 серпня 2023 року № 634 «Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2023 році».

«Пероральна імунізація диких тварин в області проводилась дев`ять разів – двічі наземним розподілом (2006 та 2007 роки) та сім разів за допомогою авіатранспорту. У цьому році авіацію для цього процесу застосувати неможливо, тому буде застосовуватися ручне розкладання принад. Це дуже трудомісткий процес, який потребує залучення значної кількості людей та вимагає детального планування», – наголосив Юрій Павлішен.

Він підкреслив, що при плануванні також варто врахувати два основні аспекти: безпекову ситуацію та аналіз популяції лисиць.

Відповідно наказу Держпродсоживслужби № 633 від 28.08.2023, виділено 70 000 доз антирабічної вакцини для проведення пероральної імунізації м`ясоїдних тварин «Орісвак» на території Чернігівської області. Як зазначив Юрій Павлішен, ця кількість вакцини дозволить обробити територію площею близько 2800 кв.км. Саме тому, враховуючи особливості воєнного стану, звернення територіальних громад Прилуччини щодо наявності значної кількості лисиць в населених пунктах району, запропонував провести пероральну імунізацію диких тварин на території Прилуцького району, яка є більш безпечною для виконавців при розкладанні принад. При цьому всі заходи обов’язково необхідно погоджувати з Прилуцькою військовою адміністрацією.

Також на засіданні виступив начальник відділу мисливського господарства Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Микола Пиріг, який поінформував про організацію заходів та порядок добування лисиць з метою контролю ефективності проведення пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу.

Після обговорення, з урахування усіх ризиків під час дії воєнного стану в Україні та обов’язковим погодженням з Прилуцькою районною військовою адміністрацією стосовно проведення цієї кампанії, членами Комісії одноголосно було прийнято рішення провести кампанію з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин проти сказу на території Прилуцького району методом наземного розподілу принад з вакциною із урахуванням Закону України від 24.02.2022 № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”».

Крім того, рекомендовано провести роз`яснювальну роботу, під час якої поінформувати органи місцевого самоврядування, офіційні служби охорони здоров`я, відповідні територіальні підрозділи Національної поліції, лісові господарства, товариства мисливців та рибалок, керівників навчальних закладів, а також населення через засоби масової інформації щодо початку проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux