Органічне виробництво на Полтавщині – тема тренінгу у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області
опубліковано 22 жовтня 2021 року о 13:50

19 – 20 жовтня 2021 року у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області з робочим візитом перебували представники проєкту «Німецько – українська співпраця у галузі органічного сільського господарства» - керівник проєкту Д-р Штефан Дреесманн, пані Елізабет Рюєгг, національний довгостроковий експерт проєкту Олександр Каліберда і Ксенія Гулієва, засновниця та директорка консультаційного органу з органічного напрямку ТОВ «КьюС».

Протягом двох днів фахівці відпрацьовували механізм проведення перевірок у галузі органічного виробництва на первинних виробниках і переробних підприємствах. Адже, Полтавщина входить до пілотного проєкту «Німецько – українська співпраця в галузі органічного сільського господарства». Координатор проєкту - Сергій Павлов – перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Закон України «Про внесення зміни до розділу XI "Перехідні положення" Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" передбачає поступовий перехід до функціонування нової системи сертифікації органічного виробництва в України.

У перший день тренінгу Ксенія Гулієва, засновниця та директорка консультаційного органу з органічного напрямку ТОВ «КьюС» розповіла про структуру та основні вимоги Закону України про органічне виробництво. Відповіла на чисельні запитання фахівців Управління, а також детально обговорила з представниками Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області як правильно проводити перевірки суб’єктів господарювання з допомогою актів перевірки Держпродспоживслужби, а також обговорила питання скаладання чек – листів під час рейдів.

Д-р Штефан Дреесманн, керівник Проєкту «Німецько – українська співпраця у галузі органічного сільського господарства» наголосив на ролі органічного сільського господарства в ЄС і його системі контролю та сертифікації, а також відмінності від регулювання в Україні.

Під час тренінгу продемонстрував фільм, у якому показав інспекційний візит на одне з підприємств Німеччини. Після перегляду фільму присутні на конкретному прикладі обговорили, на що варто звертати увагу під час органічної інспекції.

20 жовтня фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області разом з німецькими гостями відвідали ТОВ "ДИКАНСЬКІ ЯГОДИ", що у Полтавському районі. У господарстві вирощують органічні ягоди – малину, полуницю. Реалізують ягоду не тільки на Полтавщині, а й у Бельгії, Нідерландах, Німеччині. Завітали у господарство, щоб на практиці проінспектувати роботу органічної ягідної ферми біля Диканьки.

Оскільки новий підхід до безпечності харчових продуктів чітко закріплює відповідальність за дотриманням вимог законодавства на виробників та інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або реалізовують продукти харчування. Саме для них законодавство передбачає обов’язкову вимогу про запровадження системи управління безпечності харчових продуктів, заснованої на принципах НАССР. А Держпродспоживслужба організовує ефективну і результативну систему контролю всіх перелічених вимог на усіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів, що має забезпечити споживачів безпечними продуктами харчування - від вирощування, збирання, пакування, зберігання і перевезення до споживача.

Під час здійснення державного контролю це забезпечує застосовування всебічного інтегрованого підходу «від лану до столу» в межах повного продовольчого виробничого циклу під час встановлення вимог до об’єктів та суб’єктів регулювання. Адже, простежуваність є основою системи харчової безпечності в країні!

Захід став черговим кроком з налагодження повномасштабного діалогу представників органічного руху України, Німеччини з держслужбовцями Полтавщини не лише щодо розуміння поточного стану, функціонування органічного сектору, але й формування стратегічного бачення розвитку системи національної та регіональної підтримки органічного сільського господарства задля розширення масштабів та якості органічного виробництва у державі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux