Оперативна інформація щодо спалахів ГКІ та харчових отруєнь за 9 місяців 2021 року та вжиті заходи
опубліковано 08 жовтня 2021 року о 15:10

Відповідно до оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби за 9 місяців поточного року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 71 спалаху гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 899 осіб, з них 667 дітей (74,2%).  За аналогічний період 2020 року було розслідувано 47 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 575 осіб, з них 219 дітей (38%).  

Слід зазначити, що незначна кількість спалахів та постраждалих у 2020 році пов’язана з повним закриттям на тривалий період карантину закладів громадського харчування та дитячих навчальних закладів у зв’язку з проведенням протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.  

У поточному році спалахи реєструвались на території 19 областей, за виключенням Волинської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Черкаської областей та м. Києва.          

Найбільшу кількість спалахів зареєстровано в Одеській (14), Івано-Франківській та Донецькій областях (по 9).            

За результатами аналізу переважну кількість спалахів  зареєстровано в організованих дитячих колективах - 38 спалахів проти 19 за 9 міс. минулого року . Із закладами громадського харчування та торгівлі пов’язано 26 спалахів проти 16; з харчоблоками промислових підприємств – 1 проти 4 за 9 міс. 2020 року. Серед населення у побуті зареєстровано 4 спалахи проти 8 спалахів за аналогічний період попереднього року. Крім того по 1 спалаху зареєстровано в лікарні та оздоровчому закладі для дітей (за аналогічний період попереднього року в таких закладах спалахів не було).

Передача збудників інфекції при 28 спалахах відбувалася через харчові продукти проти 25 за аналогічний період попереднього року, 27 - контактно – побутовим шляхом за допомогою таких факторів, як руки, посуд, предмети побуту (від несвоєчасно ізольованих хворих (носіїв) дітей або персоналу проти 12 за аналогічний період попереднього року. Встановлено, що 3 спалахи були пов’язані з вживанням недоброякісної питної води (в навчальних закладах Чернівецької, Одеської та Тернопільської областей) проти 2 таких спалахів за 9 місяців минулого року. При 5 спалахах фактори та шляхи інфікування не встановлено проти 7 за 9 місяців 2020 року, триває розслідування при 8 спалахах.        

Також у поточному році значно збільшилась питома вага спалахів, які викликано вірусами (ротавірусами, норовірусами, ентеровірусами, каліцівірусами, астровірусами) – 30 спалахів (42, 3%) проти 10 за 9 міс. 2020 (всі вони зареєстровані в організованих дитячих колективах). У поточному році 20 спалахів викликано сальмонелами проти 18 за 9 міс. 2020 року, 8 - іншими бактеріальними збудниками, що на рівні аналогічного періоду 2020 року, 1 - вірусами гепатиту А, проти 3– за 9 міс. 2020 року, при 9 спалахах збудника не встановлено проти 7 за аналогічний період попереднього року, при 3 спалахах дослідження тривають.

Спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 60 випадків захворювання на ботулізм, внаслідок якого  постраждало 63 особи. За аналогічний період попереднього року було розслідувано 44 випадки захворювання на ботулізм з 52 постраждалими.

Внаслідок захворювання на ботулізм з початку 2021 року померло 8 хворих, проти 3-х за аналогічний період попереднього року (у Хмельницькій області 1 випадок пов’язаний із вживанням консервованих грибів домашнього виготовлення, 2 випадки - з рибною продукцією, яку було придбано в місцях стихійної торгівлі в Одеській та Чернігівській областях, 1 випадок в Чернігівській області пов’язаний із в’яленою рибою домашнього приготування, 2 випадки у Черкаській та Чернігівській областях - із вживанням ковбаси домашнього приготування, 1 випадок у Рівненській області після вживання тушонки м’ясної домашнього приготування. Разом з тим необхідно зазначити, що 1 летальний випадок пов’язаний із вживанням рибної продукції, яку було придбано в магазині м. Запоріжжя (документи на продукцію сфальсифіковано, виробника не встановлено, кримінальне провадження триває).          

У поточному році 23 випадки (25 хворих) пов’язують захворювання на ботулізм із вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція), 33 випадки (34 постраждалих) - із рибними продуктами, більша частина з яких були приготовлені самостійно або придбані у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі.          

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у проведенні відповідних санітарно-епідеміологічних розслідувань даних випадків.          

За результатами розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме: недостатній набір та площа приміщень харчоблоків, порушення поточності виробничих процесів приготування їжі, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, виготовлення готових страв із продовольчої сировини при відсутності санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини, централізованого водопостачання та водовідведення), відсутність належного вхідного контролю продовольчої сировини та харчових продуктів, порушення дезінфекційного режиму, недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для обробки сирої та готової продукції, відсутність маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, відсутність супровідних документів на частину харчових продуктів, використання для приготування страв продуктів невідомого походження тощо.

У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби вживалися відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 52 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації небезпечної продукції: 518 кг, 153 л, 3002 шт. яєць; складено 85 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 454163 грн., притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1 посадову особу, відсторонено від роботи 71 працівника.

Керівникам об’єктів надано 105 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 266 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 152 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 28- керівникам об’єктів, 86 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 13 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 15 засідань регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень та 5 нарад в місцевих органах виконавчої влади.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux