Оновлена інформація про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед осіб, які вживали шаурму в смт Авангард Овідіопільського району Одеської області станом на 04.09.2019
опубліковано 04 вересня 2019 року о 17:50

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області внаслідок спалаху захворювання на гостру кишкову інфекцію серед осіб, які вживали шаурму в смт Авангард Овідіопільського району Одеської області станом на 04.09.2019 постраждало 45 осіб,  у т.ч. 11 дітей.  

З попереднім діагнозом «Гострий гастроентероколіт» до КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня» м. Одеси було госпіталізовано 44 хворих, одна особа від госпіталізації відмовилася. За даними КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня» 04.09.2019 при лабораторному обстеженні 30 хворих виділено Salmonella enteritidis.

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань Головне управління 01.09.2019 розпочало санітарно-епідеміологічне розслідування. Встановлено, що хворі придбали шаурму у торговельному павільйоні з реалізації шаурми та курей-гриль у смт Авангард, ж/м «Сьоме небо» Овідіопольського району Одеської області.

На  момент обстеження 01.09.2019 павільйон був зачинений.  

02.09.2019 вдалося встановити особу громадянина, який 30-31.08.2019 проводив виготовлення харчових продуктів у даному павільйоні (шаурми, хот-догів, шашлика). Державна реєстрація потужності відсутня.

За результатами перевірки встановлено чисельні порушення вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність харчових продуктів, що, ймовірно, зумовили виникнення спалаху.

Головне управління на зазначеного громадянина склало протокол про порушення санітарних норм. Видано припис від 02.09.2019 №720 щодо усунення встановлених порушень та призупинення експлуатації торгівельного павільйону.

За ініціативою Головного управління 02.09.2019 проведено позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської обласної державної адміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації спалаху (протокол №12 від 02.09.2019).

Про виникнення спалаху 01.09.2019 поінформовано Овідіопольський відділ поліції Головного управління Національної поліції та Головне управління Національної поліції в Одеській області.

При проведенні позапланового заходу державного нагляду відносно ймовірного постачальника м’ясної сировини встановлено, що ним не проводилось постачання харчових продуктів та продовольчої сировини до торгівельного павільйону, у якому було придбано сировину. Головним управлінням продовжуються заходи щодо встановлення шляхів постачання продовольчої сировини до торгівельного павільйону.

Проведення протиепідемічних заходів триває. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux