За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві внаслідок спалаху захворювання на гостру кишкову інфекцію серед осіб, які вживали шаурму, постраждало 15 осіб.
Усіх хворих госпіталізовано до інфекційних відділень лікарень з попереднім діагнозом: «Гостра кишкова інфекція».
При опитуванні хворих встановлено, що шаурму було придбано у закладі громадського харчування по вул. Борщагівська, 128 (11 випадків), у МАФах у підземному переході на станції метро «Дорогожичі» (3 випадки) та у МАФах біля станції метро «Васильківська» (1 випадок).
Наразі встановлено, що заклад громадського харчування по вул. Борщагівська, 128 не зареєстрований в Державному реєстрі потужностей операторів ринку.
З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівці Держпродспоживслужби 02-03.09.2019 провели інспектування даного закладу громадського харчування з відбором проб для відповідних лабораторних досліджень.
За результатами інспектування встановлено порушення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», у зв’язку з чим було прийнято рішення про призупинення виробництва та обігу харчових продуктів відповідним суб’єктом господарювання.
- потужність не утримується в чистоті та у належному стані;
- захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів, не забезпечено;
- потужність не обладнано засобами для підтримання належної особистої гігієни;
- поверхні (включаючи поверхню обладнання), що контактують з харчовими продуктами, не утримуються у непошкодженому стані, що унеможливлює їх чищення та дезінфекцію;
- потужність не забезпечено гарячою та/або холодною питною водою;
- відсутні належні засоби для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження та/або відповідний договір щодо їх утилізації (знищення);
- відсутні належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів та її контролю;
- порушуються умови зберігання харчових продуктів, що не дозволяє максимально забезпечити зниження ризику їх забруднення;
- відсутні відомості, що на потужність допущено персонал, що не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов у цього оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу та гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів.
Проведення позапланових заходів (інспектування) МАФів біля станції метро «Васильківська» з виготовлення та реалізації шаурми триває.
Слідчим відділом Солом'янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві відкорито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України, ведеться досудове розслідування (відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 02.09.2019 внесено за № 12019100090008763). Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві залучені до проведення слідчих дій щодо діяльності суб’єкта господарювання, з діяльністю якого пов’язується виникнення спалаху.
У зв'язку зі збільшенням кількості випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов'язану із вживанням в їжу шаурми, з метою недопущення поширення інфекційних хвороб на території міста, створено робочі групи у складі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві, Національної поліції м. Києва, ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» зі збору інформації щодо суб'єктів господарювання, які здійснюють провадження господарської діяльності в малих архітектурних формах з виготовлення та реалізації шаурми на території міста Києва.