Оновлена інформація про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов’язаний з вживанням шаурми, придбаної в м. Києві станом на 04.09.2019
опубліковано 04 вересня 2019 року о 18:05

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві (далі – Головне управління) внаслідок спалаху захворювання на гостру кишкову інфекцію серед осіб, які вживали шаурму в період з 30.08.2019 по 02.09.2019, станом на 04.09.2019 постраждало 33 особи.

До інфекційних відділень лікарень з попереднім діагнозом «Гостра кишкова інфекція» госпіталізовано 21 хворого.

При опитуванні хворих встановлено, що шаурму було придбано у закладі громадського харчування по вул. Борщагівська, 128 (11 випадків), у МАФах у підземному переході на станції метро «Дорогожичі» (3 випадки) та по 1 випадку у МАФах біля станцій метро «Васильківська», «Почайна», «Академмістечко».

Заклад громадського харчування по вул. Борщагівська, 128 не зареєстрований в Державному реєстрі потужностей операторів ринку.

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівцями Головного управління 02 - 03.09.2019 проведено інспектування закладів громадського харчування по вул. Борщагівська, 128 та біля станцій метро «Васильківська» з відбором проб для відповідних лабораторних досліджень.

За результатами інспектування встановлено порушення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», у зв’язку з чим було прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів відповідними суб’єктами господарювання, їм надано приписи щодо усунення виявлених порушень.

Крім того, спеціалісти Головного управління залучені до проведення слідчих дій щодо діяльності суб’єкта господарювання, з діяльністю якого пов’язується виникнення спалаху, в рамках досудового розслідування Слідчим відділом Солом'янського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві кримінального провадження, відкритого за ознаками злочину передбаченого частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України.

У зв'язку із збільшенням кількості випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов'язаних із вживанням в їжу шаурми, видано наказ Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві від 03.09.2019 №4181 щодо створення робочих груп у складі спеціалістів Головного управління і  збору інформації щодо суб'єктів господарювання, які здійснюють провадження господарської діяльності в малих архітектурних формах з виготовлення та реалізації шаурми на території міста Києва у термін з 03.09.2019 по 06.09.2019. На виконання Наказу 03 - 04.09.2019 посадові особи Головного управління здійснили виїзди робочих груп, але практично всі МАФи були зачинені. Збір інформації щодо суб'єктів господарювання триває.

Головне управління направили лист на адресу Головного управління Національної поліції у місті Києві щодо сприяння в наданні інформації стосовно виробників/постачальників харчової продукції до малих архітектурних форм, розташованих на території міста Києва.

Проведення протиепідемічних заходів триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux