Онлайн-нарада спеціалістів управління фітосанітарної безпеки з першим заступником начальника Головного управління Держпродспоживслужби Одещини Святославом Літошком
опубліковано 01 червня 2023 року о 17:17

Серед основних питань наради – організація заходів з обстеження полів сільськогосподарського призначення та посилення контролю за відповідністю фітосанітарним вимогам зернової продукції, яка формується на експорт, зокрема до Китаю.

Як і в попередні роки, сьогодні, навіть за умов воєнного стану, Україна – лідер у експорті зерна. Проте, за словами Святослава Літошка, збереження першості залежить не тільки від кількості зібраного зерна, а й від чіткого виконання зобов’язань перед міжнародними партнерами, в першу чергу Китаєм, який за час дії «зернової угоди» перетворився на основного покупця українського зерна.

У той же час Китай, на відміну від попереднього року, повернувся до посилення фітосанітарних вимог до українських зернових. Тому перед Держпродспоживслужбою стоїть завдання ефективніше контролювати продукцію при формуванні партій на експорт. Спеціалісти фітосанітарної безпеки Головного управління зобов’язані зробити все для того, щоб українське зерно й надалі користувалося великим попитом.

Наразі традиційно додалося роботи державним фітосанітарним інспекторам, які до початку збирання врожаю мають провести фітосанітарне обстеження посівів із використанням міжнародно прийнятих методів нагляду та досліджень, зокрема феромонних пасток, на предмет присутності шкідливих організмів, хвороб та нематод. При обстеженні з кожного поля або місця зберігання інспекторами відбираються зразки, які направляються для проведення експертизи до уповноважених фітосанітарних лабораторій.

Під час наради зауважено, що зернові мають відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам країни-імпортера, а також не містити живих комах та шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем тієї чи іншої країни-імпортера. Поля, де виявлятимуть шкідників, які не відповідають фітосанітарним вимогам КНР, будуть локалізовані. Можливість експортували буде надаватися лише з тих площ, які не уражені такими об'єктами.

Зберігачам, переробникам на підставі звернення до Головного управління також необхідно провести фітосанітарне обстеження зерноскладів і зерносховищ за допомогою феромонних пасток і забезпечити можливість роздільного зберігання зернових, призначених для відправки в КНР. Обов'язкове проведення й профілактичного карантинного фітосанітарного знезараження складів.

Серед інших питань наради – посилення контролю щодо видачі фітосанітарних сертифікатів на експорт/реекспорт, наявність у достатній кількості феромонних пасток у фітосанітарних секторах в районах Одеської області, здійснення періодичного моніторингу на предмет виявлення карантинних організмів під час вирощування, переміщення та експорту продукції.

 

на фото - людина перед монітором на фото - чоловік з бородою на фото - учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux