Департаментом освіти і науки Одеської обласної державної (військової) адміністрації проведено онлайн-нараду за участю спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області з керівниками органів управління освітою міських, селищних, сільських територіальних громад. Однією з тем наради було питання реформування системи шкільного харчування.
Начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення Держпродспоживслужби Ольга Недбайло та начальник відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва Держпродспоживслужби Ольга Чегодаєва взяли участь в обговоренні питання щодо впровадження Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р.
Під час обговорення увагу присутніх акцентували на питанні дотримання вимог з організації харчування у межах реформи шкільного харчування відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Окремо було розглянуто питання впровадження та виконання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), особливості практичного застосування програм-передумов.
Нагадаємо, що з 2020 року в Україні впроваджується програма розвитку шкільного харчування. Реформа шкільного харчування почалася в Україні у 2020 році за ініціативи першої леді країни Олени Зеленської. Попри пандемію та повномасштабну війну за три роки на рівні держави вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному закладу освіти в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів. Зокрема, розроблено технологічні карти страв для шкільного меню та харчування, у дитячих садочках відкриваються кулінарні хаби, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та вчитимуть колег у регіонах. Крім того, у рамках співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.
Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року №990-р, схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках.
Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.
Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:
Сьогодні в Україні затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування у закладах освіти. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної їжі.