Очільник Держпродспоживслужби Чернігівщини провів круглий стіл для суб’єктів господарювання, які займаються імпортом та експортом рослинної продукції
опубліковано 15 березня 2024 року о 11:36

За ініціативи та під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена 14 березня було проведено робочу зустріч з представниками агроформувань, які займаються експортом та імпортом рослинної продукції. Захід, у роботі якого взяли участь спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки, фахівці Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія», а також представник Антикорупційної громадської спілки "СОВІСТЬ", пройшов у форматі круглого столу на тему «Виконання фітосанітарних вимог країн-партнерів України. Умови експорту рослин, рослинної продукції та інших об’єктів регулювання». У режимі онлайн до нього долучилося понад 50 учасників.

«Одним із пріоритетних завдань Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області – налагодження більш тісного взаємозв’язку між бізнесом і контролюючим органом у сфері надання інформаційної та консультативної підтримки суб'єктам господарювання щодо своєчасного реагування на законодавчі зміни, зокрема і в питанні експорту, – наголосив Юрій Павлішен, відкриваючи засідання круглого столу. – Виконання фітосанітарних вимог та правил кожної окремої країни-імпортера є головною умовою під час експорту рослин та рослинної продукції, що, в свою чергу, дасть змогу не допустити надходження нотифікацій».

Під час круглого столу спікери висвітлили основні постулати фітосанітарних вимог, правил та стандартів країн у міжнародній торгівлі рослинною продукцією, що актуальні на даний час.

Заступником начальника управління – начальником відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Людмилою Фокіною було зосереджено увагу на основних фітосанітарних вимогах країн-партнерів України, а також висвітлено умови експорту рослин, рослинної продукції та інших об’єктів регулювання. Зокрема, детально було проінформовано про особливості експорту деревини листяних порід, саджанців та бульб картоплі до країн Європейського Союзу, а також фітосанітарні вимоги до картоплі українського походження при її вивезенні до Республіки Молдова та Азербайджану. Людмила Фокіна детально ознайомила присутніх з основними міжнародними та українськими нормативно-правовими документами, які описують процедуру встановлення місць виробництва або виробничих ділянок, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Начальник відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Юлія Михуля наголосила, що одержання посвідчення про право роботи з пестицидами це процес, організований відповідно до законодавства про пестициди і агрохімікати, який включає навчання з питань безпечного поводження з пестицидами, тестування, отримання свідоцтва про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами. Посвідчення про право роботи з пестицидами - це

документ, який надає право особі провадити діяльність, пов’язану з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів, а також з торгівлею пестицидами, відповідно до вимог законодавства. Вона детально висвітлила нормативно-правові акти, якими регламентується в Україні поводження з пестицидами.

У своїй доповіді начальник відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Людмила Колесник озвучила сучасні вимоги до імпорту та експорту насіннєвого та посадкового матеріалу.

Щодо процедури проведення перевірки документів, які супроводжують вантажі із насіннєвим та садивним матеріалом при імпорті проінформувала заступник начальника управління – начальник відділу фітосанітарних заходів на кордоні Управління фітосанітарної безпеки Марина Моцар.

Виступи всіх доповідачів супроводжувалися презентаціями.

Наприкінці заходу виступив президент Антикорупційної громадської спілки "СОВІСТЬ" Володимир Демиденко. Він подякував фахівцям Управління фітосанітарної безпеки за професійне ставлення до роботи й висловив сподівання на подальшу ефективну співпрацю та реалізацію спільних програм і проєктів.

Захід пройшов злагоджено та конструктивно, на всі питання надані вичерпні роз’яснення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux