Відбулося спільне засідання секцій «Безпечність харчових продуктів» та «Ветеринарна медицина» Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Засідання проведено на майданчиках Державного науково-дослідного інституту з лабораторної експертизи та ветеринарно-санітарної експертизи.
Засідання вів заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації – Голова Науково-методичної ради Сергій Захарін.
Порядок денний: обговорення проектів методичних рекомендацій «Діагностика ньюкаслської хвороби вірусологічними та серологічними методами»; «Діагностика грипу птиці вірусологічними та серологічними методами»; «Науково-практичні рекомендації з бактеріологічної діагностики кампілобактеріозу тварин та птахів»; «Відбір зразків (проб) харчових продуктів для вимірювання жирнокислотних профілів, враховуючи транс-ізомери жирних кислот».
Всі розробки виконані вченими Державного науково-дослідного інституту з лабораторної експертизи та ветеринарно-санітарної експертизи.
Ключові доповіді зробили завідувач науково-дослідного вірусологічного відділу кандидат ветеринарних наук Олексій Рудой, завідувач науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу кандидат ветеринарних наук Світлана Шуляк, молодший науковий співробітник лабораторії мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів науково-дослідного бактеріологічного відділу Наталія Щур.
Ключові доповідачі вказали на актуальність наявних розробок, а також наукові і практичні аспекти новизни підходів, що застосовані для вирішення поставлених методичних проблем. Окрім того, учасників засідання було поінформовано про ключові пропозиції та рекомендації, що надійшли від рецензентів, а також виконану роботу з удосконалення текстів документів.
Сергій Захарін додав, що проекти всіх документів був ретельно розглянуто на засіданнях Вченої ради Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, і отримали позитивні оцінки. Всі методичні документи витримали попередню апробацію.
За наслідками обговорення члени Науково-методичної ради при Держпродспоживслужбі дійшли згоди погодити (схвалити) проєкти документів, а також рекомендувати їх до практичного використання відповідно до вимог законодавства та акредитаційних вимог.
Окрім того, на засіданні Науково-методичної ради було розглянуто низку питань організаційного характеру. Зокрема, акцентовано увагу членів Ради на можливість організації апробації результатів науково-практичних досліджень, які представляють інтерес в контексті реалізації повноважень Держпродспоживслужби.
Сергій Захарін повідомив, що відповідно до доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно активізовано взаємодію з науковими установами в питаннях науково-практичного обґрунтування організації лабораторно-діагностичної роботи, профілактики та лікування хвороб тварин і рослин, практичного впровадження настанов в рамках реалізації концепції «Єдине здоров’я». Регулярно проводяться семінари і тренінги, під час яких фахівці служби мають змогу вивчити новітні результати наукових розробок. Розширено спектр перспективних наукових досліджень, що мають практичну значущість в контексті прогнозування та профілактики сучасних біологічних викликів.
«Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула актуальні документи методичного характеру, що стануть у нагоді під час лабораторно-діагностичної роботи, і мають практичну значущість в контексті прогнозування та профілактики сучасних біологічних викликів. Ми розглянули такі методичні рекомендації, як «Діагностика ньюкаслської хвороби вірусологічними та серологічними методами»; «Діагностика грипу птиці вірусологічними та серологічними методами»; «Науково-практичні рекомендації з бактеріологічної діагностики кампілобактеріозу тварин та птахів»; «Відбір зразків (проб) харчових продуктів для вимірювання жирнокислотних профілів, враховуючи транс-ізомери жирних кислот».
Проведено плідну дослідно-пошукову роботу, у тому числі опрацьовано відповідну документацію відомств та компетентних органів ЄС, а також вивчено досвід провідних країн. Члени Ради – провідні науковці - надали низку пропозицій, що були враховані під час редакційного доопрацювання документів. Держпродспоживслужба, як і раніше, відкрита до співпраці і закликає до співробітництва всіх небайдужих науковців та експертів», - зазначив Сергій Захарін.