Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула та схвалила низку методичних розробок Державного науково-дослідного інституту з лабораторної експертизи та ветеринарно-санітарної експертизи

опубліковано 23 червня 2025 року о 17:00

Відбулося спільне засідання секцій «Безпечність харчових продуктів» та  «Ветеринарна медицина» Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Засідання проведено на майданчиках Державного науково-дослідного інституту з лабораторної експертизи та ветеринарно-санітарної експертизи.

Засідання вів заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації – Голова Науково-методичної ради Сергій Захарін. 

Порядок денний: обговорення проектів методичних рекомендацій «Діагностика ньюкаслської хвороби вірусологічними та серологічними методами»; «Діагностика грипу птиці вірусологічними та серологічними методами»; «Науково-практичні рекомендації з бактеріологічної діагностики кампілобактеріозу тварин та птахів»; «Відбір зразків (проб) харчових продуктів для вимірювання жирнокислотних профілів, враховуючи транс-ізомери жирних кислот».

Всі розробки виконані вченими Державного науково-дослідного інституту з лабораторної експертизи та ветеринарно-санітарної експертизи. 

Ключові доповіді зробили завідувач науково-дослідного вірусологічного відділу кандидат ветеринарних наук Олексій Рудой, завідувач науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу кандидат ветеринарних наук Світлана Шуляк, молодший науковий співробітник лабораторії мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів науково-дослідного бактеріологічного відділу Наталія Щур.

Ключові доповідачі вказали на актуальність наявних розробок, а також наукові і практичні аспекти новизни підходів, що застосовані для вирішення поставлених методичних проблем. Окрім того, учасників засідання було поінформовано про ключові пропозиції та рекомендації, що надійшли від рецензентів, а також виконану роботу з удосконалення текстів документів.

Сергій Захарін додав, що проекти всіх документів був ретельно розглянуто на засіданнях Вченої ради Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, і отримали позитивні оцінки. Всі методичні документи витримали попередню апробацію.

За наслідками обговорення члени Науково-методичної ради при Держпродспоживслужбі дійшли згоди погодити (схвалити) проєкти документів, а також рекомендувати їх до практичного використання відповідно до вимог законодавства та акредитаційних вимог.

Окрім того, на засіданні Науково-методичної ради було розглянуто низку питань організаційного характеру. Зокрема, акцентовано увагу членів Ради на можливість організації апробації результатів науково-практичних досліджень, які представляють інтерес в контексті реалізації повноважень Держпродспоживслужби.

Сергій Захарін повідомив, що відповідно до доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно активізовано взаємодію з науковими установами в питаннях науково-практичного обґрунтування організації лабораторно-діагностичної роботи, профілактики та лікування хвороб тварин і рослин, практичного впровадження настанов в рамках реалізації концепції «Єдине здоров’я». Регулярно проводяться семінари і тренінги, під час яких фахівці служби мають змогу вивчити новітні результати наукових розробок. Розширено спектр перспективних наукових досліджень, що мають практичну значущість в контексті прогнозування та профілактики сучасних біологічних викликів. 

«Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула актуальні документи методичного характеру, що стануть у нагоді під час лабораторно-діагностичної роботи, і мають практичну значущість в контексті прогнозування та профілактики сучасних біологічних викликів. Ми розглянули такі методичні рекомендації, як «Діагностика ньюкаслської хвороби вірусологічними та серологічними методами»; «Діагностика грипу птиці вірусологічними та серологічними методами»; «Науково-практичні рекомендації з бактеріологічної діагностики кампілобактеріозу тварин та птахів»; «Відбір зразків (проб) харчових продуктів для вимірювання жирнокислотних профілів, враховуючи транс-ізомери жирних кислот».

Проведено плідну дослідно-пошукову роботу, у тому числі опрацьовано відповідну документацію відомств та компетентних органів ЄС, а також вивчено досвід провідних країн. Члени Ради – провідні науковці - надали низку пропозицій, що були враховані під час редакційного доопрацювання документів. Держпродспоживслужба, як і раніше, відкрита до співпраці і закликає до співробітництва всіх небайдужих науковців та експертів», - зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux