Насінництво та розсадництво – важлива складова сільського господарства
опубліковано 19 листопада 2021 року о 15:31

Напередодні Дня працівників сільського господарства Держпродспоживслужба Кіровоградщини продовжує знайомити з працівниками управління фітосанітарної безпеки.

Наталія Харіна – начальник відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки.

- Займаюся насіннєвою справою практично з моменту вступу на агрономічний факультет Харківського сільськогосподарського університету ім. В. В. Докучаєва за спеціальністю «насіннєзнавство». Коли була студенткою, на додаткових заняттях вивчала основи насіннєзнавства, систему насінництва, характеристики сортовирізняльних ознак, які необхідно знати при здійсненні польових інспектувань (апробації), методи аналізування насіння для встановлення його посівних якостей, державні стандарти тощо.

В березні 1984 року, після закінчення навчання, молодий спеціаліст розпочала свою трудову діяльність за направленням у Новомиргородській районній державній насіннєвій інспекції Кіровоградської області на посаді агронома-інспектора. З роками пройшли реформування, органи контролю в насінництві змінювалися, тож змінювалися посади та назви установ.

Наталія говорить, що для того, аби визначити її нинішні обов’язки, потрібно дати визначення термінам «насінництво» та «система насінництва та розсадництва».

Так, насінництво – галузь рослинництва, що забезпечує розмноження та виробництво насіння і садивного матеріалу сортів рослин, а система насінництва та розсадництва – це комплекс взаємопов’язаних організаційних, наукових і агротехнологічних заходів, спрямованих на забезпечення виробництва, реалізації та використання насіння і садивного матеріалу сортів рослин.

- Оскільки в межах своїх повноважень я представляю контролюючий орган, то й до основних моїх обов’язків входить здійснення заходів державного нагляду (контролю) в сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин. Також мною здійснюється контроль за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів (ГМО) у відкритих системах.

Безпосередньо у сфері насінництва та розсадництва такий контроль наразі полягає у перевірці додержання суб’єктами насінництва та розсадництва (виробниками насіння і садивного матеріалу) вимог законодавства.

Наталія Харіна розповідає, на що найперше звертає увагу при здійсненні заходів державного нагляду (контролю):

- Насамперед це додержання суб’єктами насінництва та розсадництва технологічних і методичних вимог щодо збереження сортових та посівних якостей насіння і садивного матеріалу та встановленого порядку пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння і садивного матеріалу, ведення щодо кожного сорту насінницької документації та зберіганні її протягом трьох років, здійснення внутрішньогосподарського контролю за виробництвом та обігом насіння і садивного матеріалу, реалізація тільки за наявності сертифікатів про сортові якості і сертифікатів про посівні та/або товарні якості.

Слово «насіння» Наталія як спеціаліст і звичайна людина характеризує по-різному:

- Насіння, насамперед, є живим організмом, який потребує до себе не тільки знань з біології, а ще й турботи, часу та неабияких вмінь і навичок. Тому господарствам, які займаються виробництвом насіння з подальшою його реалізацією саме під таким кутом, вдається зробити справжнє диво, коли з маленької зернинки виростає те, що фактично забезпечує харчову безпеку держави, а в кінцевому результаті – людей.

Насіння характеризується сортовими та посівними якостями. Зокрема, сортові якості – сукупність морфологічних ознак, за якими визначається належність рослини до відповідного сорту, а посівні якості – сукупність показників, що характеризують придатність насіння до сівби.

- До таких показників належать: вміст насіння основної культури у відсотках (чистота), вміст насіння інших культур та бур’янів, в тому числі карантинних, у відсотках або поштучно в залежності від культури, яку аналізують, енергія проростання та схожість, маса 1 000 шт., вологість, зараженість хворобами та заселеність шкідниками. Сільгосптоваровиробники, знаючи чистоту і схожість та визначивши масу 1 000 насінин, мають можливість з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витратити зайвий посівний матеріал, - розповідає Наталія.

Говорить, що у її роботі є такий вид діяльності, як проведення контрольних польових оцінювань (попереднє та остаточне). Проводяться вони на насінницьких ділянках суб’єктів насінництва для попередження введення в обіг насіння сумнівного походження в частині сортової сертифікації.

- Саме під час їх проведення відбувається безпосередній контакт з рослиною, що дуже тішить, коли за комплексом сортовирізняльних ознак, які в ці періоди мають явно виражений прояв, можна визначити належність рослини до відповідного сорту. До того ж щорічно з’являються нові сорти та гібриди. Проводячи польові оцінювання, ми з колегами постійно вчимося в цьому напрямку, адже аграрна наука не стоїть на місці. Безперервне навчання, спілкування з науковцями та фахівцями аграрного напрямку роблять нашу роботу насиченою та цікавою.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux