На Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби виявили порушення на перевірених об’єктах водовідведення (водопостачання)
опубліковано 10 лютого 2021 року о 12:05

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, на виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.03.2020 та протокольного доручення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області від 22.01.2021 № 3, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області у поточному році продовжує, розпочату у 2020 році, роботу з питань контролю за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. 

У першу чергу, основним завданням перевірок є оцінка санітарно-технічного стану об’єктів водопостачання, організації відповідного виробничого лабораторного контролю за якістю та безпечністю питної води, зон санітарної охорони, джерел питного водопостачання, дотримання суб’єктами господарювання основних вимог Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» та санітарного законодавства. 

З початку року перевірено 12 об’єктів централізованого питного водопостачання, що складає 6,5 % від загальної кількості таких об’єктів у Запорізькій області. Порушення вимог санітарного законодавства встановлені практично на всіх перевірених об’єктах. За виявлені порушення 7 суб’єктів господарювання у сфері питного водопостачання притягнуто до адміністративної відповідальності. 

Основними порушеннями у сфері забезпечення централізованим водопостачанням та водовідведенням населених пунктів є: 

- не дотримання водоохоронного режиму та зон санітарної охорони об’єктів водопостачання, особливо в сільських населених пунктах; 

- незадовільний санітарно-технічний стан об’єктів водопостачання; 

- не своєчасне проведення ремонтно-профілактичних робіт на об’єктах та мережах питного водопостачання; 

- не дотримання, або відсутність графіків лабораторного контролю води джерел водопостачання, води питної перед її надходженням у водопровідну мережу та у розподільчій мережі. Не проводиться лабораторний контроль якості води після усунення аварійних ситуацій. 

- неукомплектованість, або відсутність кваліфікованого обслуговуючого персоналу на об’єктах централізованого питного водопостачання. 

Усі вищезазначені та інші порушення санітарного законодавства призводять до погіршення якості питної води, якою забезпечується мешканці населених пунктів Запорізької області. 

Так, у 2020 році відсоток відхилень питної води за мікробіологічними показниками становив 2,2%, не відповідали гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками 36,5% проб питної води (фактично кожна третя проба), які були відібрані для лабораторного контролю її якості. 

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення Запорізької області, на адресу органів місцевого самоврядування, керівників підприємств питного водопостачання надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень та приведення об’єктів централізованого питного водопостачання у відповідний санітарно-технічний стан. 

Окрім того, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області у 2020 році розглянули 41 проєкт містобудівної документації. Особлива увага приділялася розділу забезпечення населених пунктів області централізованим водопостачанням. До 16 проєктів надані фахові зауваження та пропозиції, які винесені на розгляд архітектурно-містобудівної ради при Управлінні містобудування та архітектури Запорізької облдержадміністрації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux