На Волині відбувся форум «Реформування шкільного харчування: виклики, досягнення, перспективи»
опубліковано 25 січня 2024 року о 09:55

24 січня на Волині відбувся регіональний форум на тему «Реформування шкільного харчування: виклики, досягнення, перспективи». Захід організували за ініціативи Волинської обласної військової адміністрації та підтримки Проєктного офісу реформи системи харчування.

Участь в заході взяли керівник проєктного офісу реформи системи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування  Орест Степаняк, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, зокрема в.о. першого заступника начальника Олександр Козій, в. о. начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сергій Куртяк та в. о. начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного  законодавства Леся Шведик, керівники освітніх закладів та представники громад. 

Учасники зустрічі обговорили кроки з досягнення результатів реалізації реформи на регіональному рівні, обмінялись досвідом та напрацювали пропозиції з удосконалення реформи системи шкільного харчування на місцях. В. о першого заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області розповів про впровадження  системи НАССР (НАССР – система аналізу і контролю критичних точок і ризиків, які можуть виникати під час будь-якого виробничого процесу, пов'язаного з продуктами харчування) в закладах освіти області. 

Нагадаємо, реформу шкільного харчування ініціювала Перша леді України Олена Зеленська у 2020 році. Відтоді реалізовано низку проєктів та впроваджено нормативні документи з метою покращення стандартів якості харчування в українських школах. Зокрема Кабмін ухвалив Національну стратегію впровадження реформи шкільного харчування до 2027 року, яка передбачає чотири головні цілі: фінансова та інституційна спроможність органів місцевого самоврядування в її реалізації; модернізація шкільних харчоблоків; навчання кадрів; якісна комунікація щодо здорового харчування на всіх рівнях. 

Керівник проєктного офісу реформи системи шкільного харчування Орест Степаняк розповів про стратегію реформування системи шкільного харчування  та реалізацію плану реформи на наступні 5 років. 

Він акцентував, що на основі національної стратегії повинні бути розроблені аналогічні регіональні стратегії з метою забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти, які сприятимуть соціальному захисту вразливих груп населення та формуватимуть навички здорового харчування у дітей та дорослих.

За його словами, показниками досягнення цієї мети має стати зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років, рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти, зміна харчових уподобань школярів, зростання кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

У ході форуму також обговорили інновації в системі харчування в закладах освіти та зміни в законодавстві, які допоможуть органам місцевого самоврядування та адміністраціям закладів освіти покращувати харчування в школах і садочках, проаналізували ситуацію з вартістю харчування в регіоні та окреслили основні напрямки роботи на рік.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux