Сьогодні оператори ринку знаходяться в непростих умовах, адже дотримання температурних режимів зберігання харчових продуктів та продовольчої сировини стало справжнім викликом під час планових та аварійних відключень електроенергії внаслідок руйнування української енергетичної системи.
Протягом тижня спеціалісти Тульчинського, Гайсинського, Жмеринського районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області здійснювали моніторингові обстеження суб'єктів господарювання на предмет забезпечення зберігання харчових продуктів з дотриманням належних температурних режимів в умовах віялових відключень систем електропостачання.
В ході обстежень фахівці надавали консультації щодо профілактики харчових отруєнь, проводили активну роз'яснювальну роботу щодо необхідності дотримання товарного сусідства і термінів реалізації продуктів харчування, поширювали пам'ятки з рекомендаціями щодо алгоритму дій для збереження належної температури в холодовому обладнанні під час відключення світла.
Суб'єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів (продуктові магазини, мережі супермаркетів, агропродовольчі ринки тощо), з метою забезпечення дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів та продовольчої сировини, необхідно заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії (бензинові або дизельні генератори, сонячні батареї, портативні електростанції).
Окрім того, відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (НАССР) розробити план заходів на випадок відключення електроенергії та провести навчання з персоналом щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.
Переконайтесь, що в холодовому обладнанні є термометри (повірені).
Пам'ятайте, що продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!
При зберіганні харчових продуктів у холодильному обладнанні необхідно дотримуватись товарного сусідства та уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:
Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.