Протягом тижня спеціалісти Гайсинського, Жмеринського, Тульчинського районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницький області, з метою забезпечення організації якісного харчування в навчальних закладах та профілактики гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь в організованих дитячих колективах, провели низку семінарів для керівників освітніх закладів, медичних працівників, керівників груп HACCP, кухарів та представників відділів освіти територіальних громад.
В ході проведення семінарів, присутні розглянули алгоритм виконання Стратегії реформування шкільного харчування та операційного плану заходів з її реалізації у 2024 році.
Також, фахівці Держпродспоживслужби ще раз нагадали учасникам про необхідність виконання вимог Постанови КМУ №305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"; надали роз'яснення щодо основних аспектів, які варто враховувати під час складання угод на постачання продуктів харчування і в ході проведення оцінки постачальників; наголосили на важливості ведення журналів підрахунку норм харчування; розібрали особливості планування примірного чотиритижневого сезонного меню.
Окремим блоком було розглянуто питання впровадження та виконання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), особливостей практичного застосування програм-передумов. Обговорили проблемні питання щодо матеріально-технічного стану закладів середньої та дошкільної освіти, необхідності оновлення харчоблоків та закупки нового технологічного обладнання.
Після проведених семінарів учасники мали змогу задати свої питання та отримати вичерпні фахові відповіді, а також усі отримали інформаційні матеріали щодо вимог чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.