Житомирщина: ветеринарно-санітарний контроль харчових продуктів на агропродовольчих ринках
опубліковано 05 лютого 2024 року о 15:44

Звичайним видом повсякденної діяльності людини є споживання продуктів харчування, для забезпечення належного підтримання життя та здоров’я. Одним із об’єктів, що задовольняють таку потребу більшості споживачів це агропродовольчий ринок – спеціально оснащене та відведене місце, де створені належні умови для продажу сільськогосподарської продукції, зокрема харчових продуктів.

Такі місця, незалежно від форми власності, є об’єктами державного ветеринарно-санітарного контролю та  нагляду, який здійснює державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на ринку (далі – лабораторія)   відповідно до порядку,  установленого  діючими  правилами ветеринарно-санітарної експертизи та іншими нормативними документами.  

Головними напрямками діяльності спеціалістів лабораторії є ветеринарно – санітарна експертиза харчових продуктів і продовольчої сировини, в тому числі контроль за наявністю і правильністю оформлення ветеринарних та інших супровідних документів на продукцію тваринного і рослинного походження, клінічний огляд тварин і птиці, що реалізуються на території ринку, контроль за виконанням ветеринарно – санітарних правил на місцях торгівлі.

На території Житомирщини налічується 31 державна лабораторія, де протягом 2023 року спеціалістами проведено більше 398,4 тис. експертиз харчових продуктів та 1 млн. 133 тис. лабораторних досліджень.

За результатами здійсненого  контролю на ринках області виявлено та не допущено до реалізації  неякісної і небезпечної харчової продукції, продовольчої  сировини загальною вагою 69940 кг, а саме: 7360 кг м’яса і субпродуктів яловичини, свинини, баранини, птиці; 10270 кг молока і молочних продуктів; 1600 кг риби та рибопродуктів; 43830 кг рослинної продукції, зокрема овочі та фрукти; 940 штук яєць; 5550 кг готових харчових продуктів промислового виготовлення; 390 кг інших харчових продуктів.  

На продукцію, яка пройшла належний і обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль, лабораторією видаються експертні висновки установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання. Громадяни, купуючи такі харчові продукти, можуть бути впевненні, що вони якісні та безпечні.

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області звертає увагу споживачів та застерігає не купувати продукти харчування в місцях несанкціонованої (стихійної) торгівлі, які реалізуються без дотримання належного температурного режиму, без проведення необхідних досліджень для контролю її безпечності. Вживання такої продукції може призвести до харчових отруєнь, інфекційних захворювань та нашкодити здоров’ю.

Будьте пильними та відповідальними у своєму виборі! Бережіть себе та близьких!





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux