На Тернопільщині фітосанітари виявили карантинні бур’яни у 29 тоннах тютюнової сировині з Азербайджану
опубліковано 06 травня 2020 року о 16:24

Під час проведення фітосанітарного контролю імпортного вантажу – тютюнової сировини, яка надійшла з Азербайджану, вагою 29 тонн – виявлено карантинні обмежено поширені на території України бур’яни – амброзію полинолисту (Ambrosia artemisiifolia L.) та сорго алепське (гумай) (Sorghum halepense (L.) Pers.)

Аби в подальшому не допустити подібні випадків до країни-експортера – Азербайджану – надіслано нотифікаційне повідомлення про невідповідність вантажу фітосанітарним вимогам.

До зараженого вантажу вжито відповідні фітосанітарні процедури.

Довідково                                                                                             

Амброзія полинолиста. Шкодочинність амброзії виключно велика. Розвиваючи потужну надземну масу і кореневу систему, вона пригнічує культурні рослини. Засмічує посіви всіх польових культур. Трапляється в садах, на узліссях, присадибних ділянках, узбіччях доріг. На луках та пасовищах витісняє злаково-бобові трави і різко знижує кормові якості сіна і випасів. Тварини не поїдають рослини амброзії в зв’язку з тим, що в листках міститься до 0,15% гірких масел.

Квітковий пилок амброзії полинолистої шкідливий для людини. У період цвітіння серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, проходить різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

Cорго алепське (гумай). Шкодочинність сорго алепського для с/г виробництва зумовлена зниженням урожайності культур і засміченням врожаю. Головну шкоду сорго завдає своєю могутньою кореневою системою, яка дуже ускладнює якісний обробіток ґрунту. При значній забур’яненості, очистити поля від кореневища практично неможливо. Сорго алепське завдяки масовій кореневій системі та добре розвинутій надземній частині витісняє культурні рослини. Має стійкість до хвороб і шкідників. Рослина отруйна, молоді пагони містять отруйні сполуки, які можуть викликати отруєння худоби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux