На Сумщині відбулось засідання ДНПК через виявлений випадок трихінельозу тварин
опубліковано 29 січня 2024 року о 14:58

У зв’язку з встановленням на території одного з мисливських угідь Шосткинського району у знайденому трупі дикого кабана захворювання на трихінельоз 26 січня під головуванням керівника апарату Шосткинської РДА відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шосткинській районній державній адміністрації.

На заході були присутні члени комісії, представник Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОВА, представник Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, представники військових формувань та користувачі мисливських угідь.

На порядок денний було винесено питання про оголошення неблагополучними щодо трихінельозу дикого кабана та введення карантину на території мисливських угідь ОГО «МК «Сумщина» Шосткинського району і території у радіусі 30 км від осередку. З метою недопущення подальшого ускладнення епізоотичної ситуації по трихінельозу тварин на території Шосткинського району на засіданні комісії прийняті відповідні рішення та затверджено план заходів з профілактики трихінельозу, ліквідації осередку та недопущення поширення захворювання на відповідній території.

Довідково: Трихінельоз – хвороба, яка викликається круглими нематодами (черв’яками-паразитами) роду трихінели (Trichinella spiralis), зустрічається у людей і різних тварин. Трихінельоз – природно-вогнищева хвороба, оскільки головним його біоносієм є звірі, що мешкають в лісах. Нематоди легко адаптуються в тілі майже 70 видів ссавців, які стають носіями захворювання. Свині, вирощувані на домашньому обійсті, підхоплюють трихінельоз від дрібних гризунів, таких як щури, а також коли їх годують залишками їжі, необробленої термічно. Людина може легко заразитися на трихінельоз, якщо буде їсти інвазоване м’ясо сирим чи погано обробленим термічно.

Шосткинське районне управління Держпродспоживслужби провело роз’яснювальну роботу серед населення району та попереджає, що особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м’ясо свиней і диких тварин.

Пам’ятайте! Трихінели не гинуть при звичайній термічній обробці м’яса, його копченні, засолюванні чи заморожуванні. Не можна купувати м’ясо або м’ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м’ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м’яса не більше 8 см. Тим, хто займається мисливством не треба забувати про те, що не можна вживати в їжу м'ясо диких тварин без попередньої ветеринарної експертизи, це небезпечно для здоров’я, а інколи і життя.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux