Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини є самостійним структурним підрозділом Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області та виконує ряд покладених на нього завдань, серед яких дотримання законодавства у галузі бджільництва, реєстрація пасік та видача ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, запобігання масового отруєння бджіл та інше.
Відповідно до Державного реєстру паспортів пасік на території Чернігівської області станом на 31 грудня 2023 року в територіальних органах Держпродспоживслужби зареєстровано та паспортизовано 1746 пасік, у яких налічується 63103 бджолосім`ї.
З метою контролю за епізоотичною ситуацією в бджільництві, відповідно до плану протиепізоотичних заходів, проведено 1451 дослідження на американський та європейський гнильці, 6073 досліджень на нозематоз, акарапідоз та варооз бджіл.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області тримають на постійному контролі питання загибелі бджіл. У всіх громадах області створені постійно діючі комісії із встановлення факту отруєння бджіл.
У 2023 році на засіданні ДНПК при Чернігівській ОДА розглядалося питання профілактики отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів, порядок реєстрації пасік. Організовано та проведено обласну онлайн-нараду з питань недопущення отруєння бджіл з територіальними громадами та пасічниками області, на яку запрошувались аграрії.