На Полтавщині завершилась кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин
опубліковано 25 листопада 2021 року о 11:30

На виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб в Україні на 2021 рік за рахунок коштів державного бюджету придбано вакцину для проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, що спрямована на запобігання поширення сказу серед диких м’ясоїдних тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника цієї хвороби. Завдяки їй у багатьох країнах Європи в кінці минулого століття вдалося повністю позбутися цього захворювання.

На території Полтавської області кампанія тривала з 15 по 24 листопада 2021 року, де розповсюдження вакцини проводили шляхом розподілу принад за участю чотирьох літаків АН-2 зі злітно-посадкової смуги с. Пироги Глобинської міської територіальної громади Кременчуцького району. Даний метод являється найбільш економічним із всіх систем розподілу.

Для ефективного розповсюдження вакцини основним принципом являється охоплення всієї території області, окрім населених пунктів, боліт, водоймищ, авто- та залізничних шляхів та місць проведення польових робіт.

Так, за весь період проведення антирабічної кампанії над лісовими та польовими угіддями, на території загальною площею 20,7 тисяч км 2 розповсюджено понад 518 тисяч принад з вакциною «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач» м. Бровари.

Через місяць після закінчення даного заходу користувачами мисливських угідь буде проведений відстріл лисиці червоної з метою проведення лабораторного контролю за ефективністю здійснення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин в Полтавській області.

Епізоотичний прогноз щодо захворюваності на сказ залишається неблагополучним, але є всі передумови для зменшення кількості випадків захворювання тварин.

Задля збереження сталого епізоотичного благополуччя фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області постійно проводиться вакцинація диких, сільськогосподарських та домашніх тварин проти сказу. Систематичне проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин знизить, а в подальшому дасть можливість забезпечити звільнення території України від сказу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux