На Кіровоградщині стартувала осіння кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу
опубліковано 28 жовтня 2024 року о 17:14

Відсьогодні на території Кіровоградської області працюють 302 робочі групи у складі фахівців ветмедицини Держпродспоживслужби, представників мисливського і лісового господарств, місцевої влади та інших установ. Бригади вручну розкладають спеціальні брикети, що складаються з м'ясо-кісткового борошна, запах якого приваблює тварин, та містять всередині блістер з імунізуючою речовиною. Прокусивши брикет тварина протягом 21-30 днів отримає імунітет від сказу, що допоможе знизити ризик поширення цього смертельного захворювання, спільного для людей і тварин.

Цьогорічну осінню кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин заплановано провести на території області площею 19 285,53 км2 та використати 482 138 доз вакцини.

Під контролем представника Держпродспоживслужби - фахівця ветеринарної медицини принади з вакциною розкладаються рівномірно на всій визначеній території із розрахунку 25 доз на 1 км². Одна бригада охоплює 10-15 км² площі в день та розкладає до 375 доз (залежно від місцевості). Принади розподіляються на відстані 150-300 м одна від одної паралельними лініями. Обов’язково принади з вакциною розкладаються на узліссях, обабіч доріг і сільськогосподарських угідь.

Зазначимо, що такі брикети безпечні для всіх тварин та для людей. Однак, щоб приманки залишалися привабливими для тварин, важливо не брати їх в руки та не переміщувати з місць розкладання.

Довідково. Сказ – гостре інфекційне захворювання тварин і людини. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку. Для людини, у разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги, смерть неминуча. Стовідсоткова смертність і серед тварин, невакцинованих проти сказу.

Основним носієм вірусу сказу є червона лисиця. Однак поширювати небезпечне захворювання можуть дикі (вовки, єнотовидні собаки, їжаки та ін.), домашні (коти, собаки) та безпритульні тварини.

Єдиний метод боротьби – це імунізація диких тварин та здійснення щорічних профілактичних щеплень проти сказу домашнім улюбленцям.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux