На «Чернігівській хвилі» обговорили питання взаємозв’язку антибіотиків з харчовими продуктами
опубліковано 11 листопада 2022 року о 15:51

Про наявність антибіотиків у харчових продуктах та способи їх виявлення, зокрема, у молоці або м’ясі йшлося під час чергової програми «Праймвечір. Акценти» на радіо «Чернігівська хвиля» за участю директорки Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ірина Сероштан.

За словами пані Ірини, антибіотики, які зустрічаються у харчових продуктах, можуть мати різне походження. Вони можуть бути природніми, утворюватися під час виробництва продуктів харчування або з’являтися у них в результаті лікувально-профілактичних заходів. Також антибіотики можуть використовуватися в якості стимуляторів росту тварин. Але з 2006 року всі антибіотики-стимулятори росту заборонені до використання в країнах ЄС, а в Україні з 2014 року заборонено використання антибіотиків у кормах для тварин.

Ірина Сероштан зазначила, що згодовування антибіотика тваринам безпосередньо перед забоєм подовжує термін зберігання свіжого м’яса до 2-3 діб, поліпшує його зовнішній вигляд, запах та забарвлення. Використання антибіотиків під час зберігання і транспортування молока без охолодження (особливо влітку) дає можливість подовжити термін зберігання до 4 діб за температури 30ºС. Проте у багатьох країнах використання антибіотиків в якості консервантів заборонено.

Крім того, представниця Держпродспоживслужби Чернігівщини ознайомила слухачів «Чернігівської хвилі» з методами, які використовують у своїй роботі фахівці регіональної лабораторії для виявлення антибіотиків у таких продуктах, як молоко, м’ясо, масло, сир, яйця та мед.

«Спеціалісти Чернігівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відповідно до програми «Моніторингу антимікробної резистентності зоонозних та умовно-патогенних бактерій в Україні» та згідно з Планом державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів і забруднювачів у тваринницькій продукції в цьому році дослідили 127 та направили до ДНДІ 208 зразків продукції тваринного походження (яловичина, свинина, молоко, мед, яйця, індичатина, курятина) на вміст забруднювачів, у тому числі антибіотиків. При проведенні досліджень (у ІІІ кварталі 2022 р.) виявлено перевищення вмісту антибіотика хлорамфеніколу в одному зразку меду.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux