На Чернігівщині Держпродспоживслужба нагадує про небезпеку захворювання на ботулізм
опубліковано 16 листопада 2022 року о 10:57

Через зафіксовані на території області випадки захворювань на ботулізм у структурних підрозділах Держпродспоживслужби активізуються профілактичні заходи. Фахівці закликають громадян бути обережними та не споживати продукцію невідомого походження і сумнівної якості.

Нагадаємо, що ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке спричиняє збудник Сlostridium botulinum. Хвороба має надзвичайно важкий перебіг і часто-густо може призвести до смерті людини, адже вона вражає практично всі органи та системи, а найбільше страждає нервова система.

Основний шлях передачі захворювання – харчовий. Здебільшого недуга реєструється при вживанні в’яленої річкової риби та консерв домашнього приготування (копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні), запеченої на природі картоплі у фользі (спори збудника потрапляють через контакт з ґрунтом), ковбас і копченостей у вакуумній упаковці, через необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють, контактуючи з водою і ґрунтом).

Саме це найчастіше призводить до групових, так званих «сімейних» спалахів інфекції.

Перебіг ботулізму характеризується такими симптомами, як підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота, закрепи, ураження м’язів шиї і кінцівок.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

На жаль, від захворювання на ботулізм не може бути застрахований ніхто, бо хвороба не залежить від віку та статі людини, її імунітету і способу життя. Тому єдиним методом убезпечення від хвороби буде лише дотримання деяких простих правил:

  • ретельно вимивайте продукти і посуд, що використовуються для консервування, від бруду і пилу;
  • використовуйте за рецептурою рекомендовані концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопичуванню токсинів;
  • м’ясо і рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклаву;
  • щойно впійману рибу слід негайно охолоджувати або заморожувати, перед засолюванням її необхідно обережно випатрати, щоб не порушити цілісність кишкового тракту і не забруднити м’язи його вмістом;
  • засолювання риби здійснюйте тільки в охолодженому стані, за температури не вище +4°C;
  • не вживайте консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
  • зберігайте домашні консерви при низьких температурах;
  • ретельно проварюйте, тушкуйте і просмажуйте харчові продукти безпосередньо перед вживанням.

І головне - не купуйте домашню консервацію, а також «саморобні» м’ясні і рибні продукти «з рук» на вулицях та ринках.

Слід пам’ятати – вакцини проти ботулізму не існує! Втім, якщо ви будете обізнані з правилами профілактики цієї важкої хвороби і не будете ризикувати заради споживання сумнівних за якістю продуктів, зможете уникнути загрози власному здоров’ю та життю!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux