Спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби, здійснюють державний контроль та нагляд за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі м’ясом, м’ясопродуктами, молоком, молокопродуктами, яйцями, рибою, рибопродуктами, медом, іншою продукцією тваринного і рослинного походження на агропродовольчих ринках Миколаївської області.
Протягом 2023 року оглянуто (проведено ) 277699 експертиз, в тому числі:
- туш великої рогатої худоби – 2293,
- свиней – 19432,
- овець і кіз – 34,
- інших видів тварин – 8904,
- молока і молочних продуктів – 58960,
- яєць (тис. шт.) 6620,
- риби і рибопродуктів 6547,
- меду – 242,
- овочів і фруктів – 114483,
- готових харчових продуктів промислового виготовлення – 47707,
- інших харчових продуктів 12477.
Проведено 512872 лабораторних досліджень, в тому числі:
- туш великої рогатої худоби – 16051,
- свиней – 97160,
- овець і кіз – 122,
- інших видів тварин – 10392,
- молока і молочних продуктів – 181537,
- яєць (тис. шт.) – 13240,
- риби і рибопродуктів – 13094,
- меду – 751,
- овочів і фруктів – 168048,
- інших харчових продуктів – 12477.
За результатами лабораторних досліджень виявлено 831 випадків хвороби, в тому числі:
- інвазійні хвороби великої рогатої худоби – 74,
- незаразні хвороби великої рогатої худоби – 11,
- ехінококоз свиней – 169,
- незаразні хвороби свиней – 565,
- інвазійні хвороби овець та кіз – 12.
За результатами ветеринарно-санiтарної експертизи недопущено до реалізації та утилізовано всього 1,537 тон харчових продуктів тваринного походження, в тому числі:
- яловичини – 0,305,
- свинини – 1,211,
- баранини і козлятини – 0,021.
Також, за результатами ветеринарно – санітарної експертизи, недопущено до реалізації 2,540 тон іншої підконтрольної продукції тваринного та рослинного походження, зокрема:
- молоко та молочні продукти – 0,41 т (перевищена кислотнiсть та наявнiсть механiчних домiшкiв в молоцi та сирі);
- овочiв та фруктiв – 2,13 т (завищений вміст нітратів та незадовільна органолептика).