Корисно = смачно: фахівчиня Держпродспоживслужби Волині започаткувала власний марафон здорового харчування
опубліковано 19 січня 2024 року о 15:30

В Україні триває реформа системи харчування в закладах освіти, яка стартувала у 2020 році за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та за участі  Держпродспоживслужби, МОН, МОЗ, Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Міністерства фінансів, європейського проєкту EU4SaferFood, представників громадських організацій та міжнародних партнерів.  Ця реформа – один з важливих кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною їжею. Однак сьогодні актуальною є проблема відсутності в більшості дітей звичок здорового харчування.

Заступниця начальника відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Камінь-Каширського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Волинській області Наталія Маковецька в рамках впровадження реформи системи харчування в освітніх закладах  спробувала запровадити позитивні зміни в харчуванні вдома, влаштувавши своєрідний «марафон здорового харчування». Протягом 4 тижнів пані Наталя готувала вдома страви за технологією нового меню, аби на власному досвіді показати, що здорове харчування може бути іншим – смачним та корисним. Рецепти та фото своїх кулінарних шедеврів вона оприлюднювала у фейсбуці.

На думку Наталії Маковецької звичка до здорового харчування повинна бути прищеплена з дитинства і важливо аби батьки привчали дітей до корисної їжі вдома. Нині є чималий вибір продуктів, чим культура здорового харчування дещо нівелюється і вибудувався навіть стереотип буцімто корисна їжа – несмачна. Це відповідно вплинуло на вибір харчування у дітей.  

Наталія розповіла, що ідея популяризації дитячого меню закладів освіти у соцмережах виникла, коли при обстеженні харчоблоків дитсадків та шкіл спостерегли з колегами тенденцію, що діти відмовляються від їжі, особливо салатів, тушкованих страв, не всі споживають рибу, сухофрукти.  

Ці страви приготовані за рецептами з меню для дитячого садка на зимовий період. Поєднання цікавих смаків та подачі не залишить малечу байдужими, а спільними зусиллями, переконана фахівчиня, реформа шкільного харчування матиме успіх. Адже щоб запровадити зміни, справу потрібно докладати зусиль не лише кухарям шкіл і садків, а й вдома дітям пропонувати нову і корисну їжу. 

Марафон здорового харчування фахівчиня розпочала, приготувавши на гарнір тушковану моркву з чорносливом. За технологією нового меню приготувала також картопляні ньокі з соусом Болоньєзе, рибні палички з яйцем, суп з цвітною капустою на курячому бульйоні. 

«Починаючи з березня 2021 року, Держпродспоживслужба працює над впровадженням Реформи шкільного харчування та харчування в садочках" – розповідає Наталія Маковецька.

"Мета реформи – збагатити раціон дітей овочами, фруктами, доповнити його корисними компонентами, зокрема горіхами, насінням, сухофруктами, перейти на корисні методики приготування страв – тобто надавати перевагу тушкуванню, запіканню, натомість зменшити обсмажування, що вплине на зниження вмісту трансжирів у стравах та дозволить зберегти корисні біологічні властивості. Це зумовлено тим, що знизилась фізична активність дітей, вони більше часу проводять за комп'ютером чи з телефоном. Натомість збільшилось споживання легкозасвоюваної вуглеводної їжі, яка нині є в дуже широкому доступі в магазинах та закладах громадського харчування (випічка з примислово виготовленими м'ясними напівфабрикатами, соусами, картопля швидкого обсмажування), які містять багато канцерогенних речовин. Все це шкідливо впливає на обмін речовин в дітей на стан шлунково-кишкового тракту, про що свідчить статистика захворюваності дитячого населення», - зазначає спеціалістка.  

Пані Маковецька запрошує всіх охочих долучитися до марафону здорового харчування та популяризації страв дитячого меню садочків та шкіл, аби звичка готувати здорову їжу укорінилась в родинах і відбулась легка адаптація до такого меню у діток.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux