Кіровоградщина: результати роботи сектору контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби за 10 місяців поточного року
опубліковано 13 листопада 2023 року о 15:21

Сектор контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області продовжує здійснювати контроль за дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Зокрема за січень-жовтень 2023 року було прийнято 8 рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій у сфері порушення законодавства з питань ціноутворення на загальну суму 272,0 тис. грн. Порушення фіксувалися у роздрібній торгівлі продуктами харчування.

Упродовж 10 місяців поточного року за прийнятими рішеннями у попередніх періодах та оскарженими у судовому порядку задоволено на користь Держпродспоживслужби суми адміністративно-господарських санкцій у розмірі 752,9 тис. грн.

Важливою роботою фахівців Сектору є розгляд звернень громадян з питань формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Всього було розглянуто 23 звернення, серед яких питання із завищення цін стосувалося: на лікарські препарати - 9; продуктів харчування - 8; тарифів на водопостачання та водовідведення - 1. Звернення з інших питань, не пов’язаних із державним регулюванням - 5.

Також спеціалісти прийняли участь у 4-х засіданнях обласної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення.

З метою забезпечення цінової стабільності та стримування інфляційних процесів в країні, Держпродспоживслужбою вживаються заходи щодо запобігання порушенням у сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін, а також недопущення їх безпідставного та неконтрольованого зростання на споживчому ринку.

Так, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з початку року провели 12457 заходів, які включають роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання щодо неприпустимості реалізації продовольчих товарів вітчизняного виробництва із застосуванням необґрунтованих цін, на які запроваджено державне регулювання.

Окрім цього, здійснено моніторинг та проаналізовано 13681 цін у 30 аптечних закладах області щодо застосування державних регульованих цін на лікарські препарати, які підпадають під урядову програму «Доступні ліки», на предмет дотримання операторами фармацевтичного ринку законодавчо встановлених граничних торговельних (роздрібних) надбавок.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux