Кіровоградщина: питання профілактики гепатиту А обговорили під час зустрічі в дошкільному закладі
опубліковано 12 грудня 2023 року о 15:41

На Вінниччині вдалося ліквідувати спалах вірусного гепатиту А. Загалом майже за два місяці лабораторно було підтверджено 333 випадки. Як зазначають у МОЗ, через тривалий інкубаційний період та можливий безсимптомний перебіг в регіоні ще фіксуватимуться поодинокі випадки захворювання.

Окрім цього поодинокі не пов'язані між собою випадки гепатиту А реєструвались у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Тернопільській та Закарпатській областях.

Враховуючи значну кількість захворювань на гепатит А та в рамках інформаційно-просвітницької роботи щодо профілактики виникнення інфекційних захворювань серед населення Кіровоградщини, відбулась зустріч фахівців відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Голованівського районного управління Держпродспоживслужби в області з працівниками закладу дошкільної освіти Вільшанської територіальної громади.

Метою заходу стало підвищення обізнаності про захворювання на вірусний гепатит А, його шляхи передачі, клінічні прояви та основні профілактичні заходи.

Зокрема присутнім розповіли, що вірусний гепатит А – інфекційна хвороба, що вражає печінку. Виникає внаслідок недотримання особистої гігієни, загальної санітарної гігієни, вживання забруднених продуктів або води, а також при контакті з інфікованою людиною.

При цьому, вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури - протягом тижня, гине через 5 хвилин кип’ятіння. 

Інкубаційний період досить тривалий – від 14 до 30 днів. Серед основних симптомів захворювання виокремлюють: підвищення температури тіла, втрату апетиту, важкість у правому підребер'ї, жовтяницю (пожовтіння склер та шкіри), потемніння сечі. Проте не у всіх інфікованих, особливо у дітей, ці симптоми можуть проявлятися.

Доповідачі наголосили, що питання дотримання санітарно-гігієнічних норм у дошкільному закладі є одним із ключових аспектів у профілактиці інфекційних хвороб, а отже й у збереженні здоров'я дітей та працівників. Особливо це важливо в умовах воєнного часу, коли можливі руйнування систем життєзабезпечення, погіршення або взагалі зникнення санітарно-побутових умов, доступу до чистої питної води, до якісних та безпечних продуктів харчування тощо.

Тому, спеціалісти Держпродспоживслужби області акцентували увагу на:

  • забезпеченні постійного запасу миючих та дезінфікуючих засобів у дитячих садочках та проведенні дезінфікуючих заходів відповідно до чинного санітарного законодавства,
  • проведенні гігієнічного навчання та виховання дітей здоровим навичкам,
  • необхідності суворого дотримання правил особистої гігієни та вимог щодо поводження з харчовими продуктами працівниками дошкільних закладів,
  • забезпечення якісного та безпечного питного режиму для вихованців садочку (кип'ятіння води, проведення лабораторних досліджень водопостачання, встановлення очищувальних (фільтрувальних) пристроїв на водомережах тощо).

На завершення зустрічі було зазначено, що окрім дотримання звичних правил, ефективним засобом боротьби з гепатитом А є вакцинація. В Україні є кілька зареєстрованих ін'єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Вони рекомендовані, тобто не включені до Національного календаря щеплень. Вакцинувати дітей можна з 1 року. Як дітям, так і дорослим необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 6-12 місяців.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux