Кіровоградщина: понад 2 тисячі примірних меню для харчування вихованців закладів освіти проаналізували фахівці Держпродспоживслужби минулого року
опубліковано 18 січня 2023 року о 15:27

Протягом минулого року спеціалісти територіальних структурних підрозділів Держпродспоживслужби Кіровоградщини розглянули 2 241 примірне чотиритижневе сезонне меню на весняний, літній, осінній та зимовий періоди для закладів освіти, які працювали у 2022 році та на базі яких було організовано харчування. З розглянутих меню було погоджено 1 779 (79,4%). При повторному розгляді меню погоджено стовідсотково.

Причинами відмови у погодженні меню були порушення вимог постанови Кабміну «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Зокрема в примірних сезонних меню для дошкільних навчальних закладів встановили:

  • збільшення маси нетто перших страв, зменшення маси нетто м’ясних та овочевих страв;
  • зниження кількості порцій по овочам, фруктам, соку, злаковим та бобовим, птиці та м’ясу, молоку та молочним продуктам, вершковому маслу тощо;
  • подача квашених овочів дітям віком до 4 років, що не передбачено нормами;
  • недотримання чергування страв з круп та макаронних виробів, картопляних страв або страві з бобових;
  • одноманітність харчування (приготування овочів, тушкованих у сметані, практично кожного дня, приготування на обід страв «салат з буряком» та «борщ український з буряком» тощо);
  • використання під рибні страви гарнірів з кукурудзяної, пшеничної, вівсяної круп, макаронів замість рекомендованих гречаної та рисової круп, картоплі або овочевих страв;
  • у меню на вечерю готуються страви з капусти свіжої, тушкованої, квашеної, які не рекомендовані для вечірнього прийому їжі.

Такі ж порушення встановили й при розгляді меню для харчування дітей в загальноосвітніх навчальних закладах. Окрім цього в запропонованих примірних меню було перевищення норм видачі квашених овочів (до 4-х

порцій на тиждень замість 1 порції), відсутність страв з сиру кисломолочного, наявність кабачкової ікри заводського виготовлення, що є порушенням вимог.

Меню-розклади у закладах освіти були також проаналізовані під час 665 перевірок/обстежень. У 94 випадках виявлено порушення (14,1%). У 201 закладі освіти перевірили асортимент харчових продуктів, виявлені порушення в 3 випадках (1,5%).

Водночас за минулий рік було досягнуто позитивних результатів: збільшився відсоток правильно розроблених сезонних меню у порівнянні з 2021 роком; зменшився відсоток порушень в асортименті харчових продуктів або у складі їх компонентів, які використовуються для харчування в закладах освіти; зменшився відсоток порушень у проаналізованих меню-розкладках готових страв.

Ознайомитися з встановленими вимогами до харчування дітей та складання примірного чотиритижневого сезонного меню на зимовий, весняний, літній та осінній періоди року можна за цим посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux