Протягом минулого року спеціалісти територіальних структурних підрозділів Держпродспоживслужби Кіровоградщини розглянули 2 241 примірне чотиритижневе сезонне меню на весняний, літній, осінній та зимовий періоди для закладів освіти, які працювали у 2022 році та на базі яких було організовано харчування. З розглянутих меню було погоджено 1 779 (79,4%). При повторному розгляді меню погоджено стовідсотково.
Причинами відмови у погодженні меню були порушення вимог постанови Кабміну «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Зокрема в примірних сезонних меню для дошкільних навчальних закладів встановили:
Такі ж порушення встановили й при розгляді меню для харчування дітей в загальноосвітніх навчальних закладах. Окрім цього в запропонованих примірних меню було перевищення норм видачі квашених овочів (до 4-х
порцій на тиждень замість 1 порції), відсутність страв з сиру кисломолочного, наявність кабачкової ікри заводського виготовлення, що є порушенням вимог.
Меню-розклади у закладах освіти були також проаналізовані під час 665 перевірок/обстежень. У 94 випадках виявлено порушення (14,1%). У 201 закладі освіти перевірили асортимент харчових продуктів, виявлені порушення в 3 випадках (1,5%).
Водночас за минулий рік було досягнуто позитивних результатів: збільшився відсоток правильно розроблених сезонних меню у порівнянні з 2021 роком; зменшився відсоток порушень в асортименті харчових продуктів або у складі їх компонентів, які використовуються для харчування в закладах освіти; зменшився відсоток порушень у проаналізованих меню-розкладках готових страв.
Ознайомитися з встановленими вимогами до харчування дітей та складання примірного чотиритижневого сезонного меню на зимовий, весняний, літній та осінній періоди року можна за цим посиланням.