Кіровоградщина: норми чинного законодавства обговорили з керівниками та відповідальними за харчування в закладах освіти
опубліковано 15 березня 2023 року о 16:00

Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання дітей, адже здорове харчування є запорукою збереження здоров’я дітей у майбутньому. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму, а також може впливати на працездатність та успішність дитини. Тож в Україні продовжується реформа шкільного харчування, під час якої змінено склад шкільного меню та рецептури його приготування.

Наразі заклади освіти почали відновлювати харчування вихованців та учнів. З цієї нагоди спеціалісти територіальних підрозділів Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з початку лютого проводять наради (навчання) з керівниками, медичними працівниками, працівниками харчоблоків та відповідальними особами за організацію харчування і складання сезонних меню щодо організації харчування дітей у закладах освіти. Такі зустрічі вже відбулися на територіях Олександрійської, Долинської, Гурівської, Олександрівської, Голованівської, Добровеличківської, Гайворонської, інших громад і на базі Голованівського районного управління Держпродспоживслужби області.

В ході спілкування присутніх поінформували про нормативно-правові акти щодо організації харчування дітей в освітніх закладах, принципи здорового харчування, норми споживання харчових продуктів, вимоги до зберігання, використання та дотримання технологічного процесу приготування страв, виконання норм харчування та вартість харчування в дитячих садках і школах тощо. Також надано роз’яснення щодо порушень, які найчастіше виявляються при розгляді примірних сезонних меню та пропозиції щодо виконання норм харчування у закладах освіти.

Зокрема причиною відмов у погодженні примірних меню найчастіше є невідповідність вимогам Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабміну від 24 березня 2021 року № 305 (далі – Порядок), а саме: невідповідності по виходу страв, кратності видачі м’ясних/молочних страв, недостатня кількість овочів та фруктів, присутність страв із борошна в більшій кількості, ніж дозволено тощо.

У воєнний період ускладнилося питання виконання норм харчування та складання відповідного меню з необхідних набором продуктів харчування, дозволених Санітарними регламентами Міністерства охорони здоров'я України. Однак меню має бути збалансованим та задовольняти потреби дітей у поживних речовинах.

Під час виступів спеціалісти звернули увагу на підпункт 1 пункту 21 Порядку, згідно з яким дозволяється використовувати меню, рекомендоване МОЗ України, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Наразі наказами МОЗ затверджено три примірних чотиритижневих сезонних меню:

  • рекомендоване Примірне чотиритижневе сезонне меню для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період, затверджене наказом МОЗ від 05 листопада 2021 року №2441;
  • рекомендоване Примірне чотиритижневого сезонного меню для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на зимовий період, затверджене наказом МОЗ від 03 лютого 2022 року № 215;
  • рекомендоване Примірне чотиритижневе сезонне меню для організації одноразового харчування дітей віком від 6 до 18 років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період, затверджене наказом МОЗ від 08 лютого 2023 року № 243.

Зазначимо, що спеціалісти районних управлінь Держпродспоживслужби в Кіровоградській області протягом лютого 2023 року розглянули 261 меню для закладів загальної середньої освіти, з них погоджено 220, та 207 меню для закладів дошкільної освіти, з них погоджено 182.

Робота над поліпшенням харчування дітей в організованих колективах продовжується.

На малюнку зображено учасників заходу На малюнку зображено учасників заходу На малюнку зображено учасників заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux