Кіровоградщина: комісійні обстеження громадських колодязів
опубліковано 17 квітня 2024 року о 15:53

З приходом довгоочікуваного тепла дбайливі господарі розпочинають наводити лад у своїх садибах, підбілювати дерева, розчищати траву і доріжки, висаджувати квіти, лагодити паркани, тому саме час нагадати й про ще одну важливу справу. Якщо ви використовуєте для пиття та приготування їжі воду із власного колодязя, необхідно перевірити в якому він стані.

Облаштування та утримання колодязя має безпосередній вплив на якість води в ньому. Нагадаємо, колодязі не можна розташовувати на забруднених територіях, в низинах, що можуть бути підтоплені. Також поблизу забороняється розміщувати об’єкти, які можуть забруднити воду (звалища, худобомогильники, склади пестицидів, паливно-мастильних матеріалів тощо).

Для захисту від потрапляння атмосферних опадів, сміття, сторонніх предметів, поверхневих вод, колодязь обладнується навісом, кришкою, що щільно прилягає, навколо облаштовується бетонована відмостка з ухилом від наземної частини колодязя. Щорічно необхідно проводити чищення колодязя з наступною дезінфекцією, якість води підтверджується лабораторними дослідженнями.

Такі вимоги до облаштування та утримання стосуються як індивідуальних колодязів, так і громадських.

Протягом 2023 року спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області у складі робочих груп комісійно обстежили 1558 громадських колодязів, розташованих на території області. З них, на 1122 (72 %)виявлені порушення. Серед основних недоліків варто виокремити:

  • незадовільний санітарно-технічний стан колодязів (зруйновані зруби, відсутні навіси та кришки, відмостки в тріщинах, їх верхній шар зруйнований, потребують заміни або відсутні відра),
  • не проводиться щорічне чищення та дезінфекція,
  • не здійснюється виробничий контроль безпечності та якості питної води,
  • у колодязях, де лабораторний контроль організований, згідно результатів наданих балансоутримувачами, 44,2 % досліджених зразків води питної не відповідають вимогам за санітарно-хімічними показниками, вмісту нітратів.

Найбільше таких порушень виявлено серед колодязів на територіях Кропивницької, Первозванівської, Великосеверинівської, Соколівської, Бобринецької, Кетрисанівської, Суботцівської, Дмитрівської, Компаніївської, Устинівської, Олександрійської, Світловодської, Приютівської, Попельнастівської, Петрівської, Вільшанської, Гайворонської, Тишківської, Піщанобрідської, Помічнянської, Маловисківської, Смолінської, Злинської, Мар’янівської та Новоукраїнської громад.

У більшості випадків це безхазяйні джерела водопостачання. Адже з 2011 громадських колодязів, які знаходились під наглядом Держпродспоживслужби області у 2023 році, не мали балансоутримувача майже половина.

На виконання рекомендацій Держпродспоживслужби області протягом 2023 року проведені ремонтні роботи 290 громадських колодязів (14,4 %), чищення 320 (15,9 %) та дезінфекція в 702 (34,9 %) джерелах нецентралізованого водопостачання, що є недостатнім, особливо в умовах воєнного часу та пошуку альтернативних джерел водопостачання, для запобігання виникненню епідемічних ускладнень, пов’язаних із питною водою.

Робота в даному напрямку триває, в І кварталі 2024 року обстежено 148 громадських колодязів, з порушеннями 116 джерел(78,4 %).

А дбайливим господарям наполегливо рекомендуємо перевірити правильність облаштування власних колодязів та їх стан, герметичність, за необхідності виконати ремонти, дезінфекцію води, за можливості провести лабораторне дослідження та впевнитися, що споживається дійсно якісна вода, яка не нашкодить здоров’ю.


На фото: спеціалісти Новоукраїнського районного управління під час комісійних обстежень громадських колодязів Рівнянської ТГ.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux