Кіровоградщина: фахівці Держпродспоживслужби області обстежили заклади освіти перед початком нового 2023/2024 навчального року
опубліковано 08 вересня 2023 року о 11:23

Заклади освіти продовжують свою роботу в період дії воєнного стану та відновлюють очну форму навчально-виховного процесу з урахуванням безпекової ситуації та обладнаних укриттів у кожній територіальній громаді.

Цього навчального року в Кіровоградській області заклади освіти працюють за очною та змішаною формою навчання. Змішана форма навчання пов’язана з потужностями споруд цивільного захисту. Окремі заклади продовжують навчання в дистанційному режимі.

Перед початком нового 2023/2024 навчального року спеціалісти районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області здійснили позапланові перевірки та комісійні обстеження закладів освіти з питань їх підготовки до відкриття та приймання дітей з 1 вересня на новий навчальний рік. Такі заходи проходили на територіях всіх об'єднаних громад області. В результаті проведено 801 перевірку та комісійне обстеження закладів дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, позашкільної освіти, закладів вищої освіти, інтернатних закладів. Порушення виявлені у 49 % закладах від загальної кількості перевірених. До 01 вересня усунуто порушень у 80 % закладів.

Заклади освіти перевірялися/обстежувалися на відповідність вимогам Санітарних регламентів для дошкільної освіти, загальної середньої освіти та інших нормативно-правових актів, що регламентують безпечне перебування, проживання здобувачів освіти в закладах освіти. Такі заходи проводяться з метою забезпечити дотримання керівниками, засновниками закладів освіти вимог чинного законодавства під час організації навчально-виховного процесу, зокрема безпечного, повноцінного харчування здобувачів освіти, недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації, пов’язаної з реєстрацією спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь серед дітей організованих колективів.

Особливу увагу спеціалісти звертали на організацію та підготовку наступних заходів: створення безпечного освітнього середовища, санітарно-технічні вимоги до будівель закладів, укриттів, навчальних кабінетів та інших приміщень, що плануються до залучення в освітньому процесі (актові та спортивні зали, майстерні, їдальні, буфети, харчоблоки тощо), стан інженерних комунікацій (водопостачання, каналізації, вентиляції), меблів у навчальних кабінетах, виконання необхідних першочергових поточних ремонтних робіт, підготовка до опалювального сезону, санітарно-гігієнічні вимоги до особистої гігієни всіх учасників освітнього процесу, організацію медичного обслуговування дітей, своєчасне проходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівниками, забезпечення питною водою гарантованої якості тощо. Варто зазначити, що в закладах перевірялася підготовка до відновлення харчування дітей з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та Санітарних регламентів.

Також фахівці Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби проводили лабораторний контроль води, відібраної в закладах освіти під час перевірок, спеціалісти районних управлінь Держпродспоживслужби області перевірили виробничий лабораторний контроль води на місцях. Увага приділялася найбільше тим закладах, які не працювали тривалий час (дистанційна форма навчання, тимчасове призупинення роботи тощо). Лабораторно було досліджено:

- за санітарно-хімічними показниками 596 проб води, 76 з яких не відповідали нормативним значенням за вмістом сульфатів, сухого залишку мінеральних солей, загальною жорсткістю;

- за мікробіологічними показниками 547 проб питної води, 10 з яких не відповідали санітарно-гігієнічним нормам.

В таких закладах вирішувались питання забезпечення харчоблоків та питного режиму для дітей водою відповідної якості згідно з вимогами
ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людей», проводились дезінфекція мереж і знезараження води тощо.

В усіх закладах, що відновлювали свою роботу проведені ревізії комунікацій та генеральні прибирання.

Під час перевірок/обстежень надавалась консультативна допомога щодо роботи закладів освіти в умовах воєнного стану та проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед працівників закладів освіти для забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних вимог та норм протиепідемічного режиму.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux