Харківщина: в Сахновщинській громаді зафіксовано сказ корови
опубліковано 30 листопада 2023 року о 10:58

Красноградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській  області повідомляє, що 29.11.2023 року на території Сахновщинської громади зареєстровано випадок сказу ВРХ.

До Сахновщинської дільниці ветеринарної медицини Красноградської районної державної лікарні ветеринарної медицини звернулась мешканка села Зелене (Тавежнянський старостинський округ) щодо підозри на сказ великої рогатої худоби. За словами власниці, корова поводилася агресивно, відмовлялася від їжі, постійно ревла. При обстеженні тварини ветеринарний лікар виявив клінічні ознаки, що вказували на сказ: водобоязнь, слинотеча тощо. Через деякий час тварина загинула.

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №001396 п.м./23 від 29.11.2023 підтверджено захворювання корови на сказ.

Спеціалісти Красноградської районної державної лікарні ветеринарної медицини та Красноградського районного управління Держпродспоживслужби в Харківській області ініціювали проведення 30.11.2023 року позачергового засідання місцевої протиепізоотичної комісії при Сахновщинській селищній раді, рішенням №5 якого с. Зелене оголошено неблагополучним пунктом щодо сказу тварин та введено на даній території карантинні обмеження. Загрозливою зоною щодо сказу тварин визначено села Терноватка, Огіївка, Шевченкове, Судиха, Тавежня, Скиртяне. Затверджено План комплексних заходів щодо ліквідації сказу в с. Зелене, згідно з чинною інструкцією щодо профілактики та боротьби  зі сказом тварин. Зокрема місце, де утримувалась хвора корова, а також предмети догляду за нею, одяг та інші речі були продезінфіковані. Ветеринарні фахівці щеплюють проти сказу всіх сприятливих тварин у неблагополучному пункті та загрозливій зоні, здійснюють огляд тварин для виявлення хворих чи підозрілих на зараження сказом.

Сказ – надзвичайно небезпечне вірусне захворювання як тварин, так і людей, яке викликає розлади нервової системи й закінчується летально.

З огляду на те, що Красноградський район  неблагополучний щодо сказу, закликаємо всіх власників тварин вчасно проводити профілактичні щеплення не лише своїх домашніх улюбленців (котів, собак), а також сільськогосподарських тварин (ВРХ та ДРХ), які випасаються на прив’язі, у балках, урочищах тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux