Незважаючи на те, що в більшості закладів освіти регіону навчання здійснюється за дистанційною формою, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області проводиться постійна робота щодо погодження примірних меню, які складені самостійно закладом освіти або постачальником послуг з харчування.
У 2023 році розглянуто 109 примірних чотиритижневих меню для закладів освіти, з них погоджені 62, решту відхилено від погодження.
При складанні меню відповідальними особами не враховувалися вимоги «Норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та «Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 05 щодо кратності видачі харчових продуктів різних груп (молочні та м’ясні продукти, фрукти, бобові тощо), виходу страв (страви з овочів 45-60 г замість 60-80 г), різноманітності (два дні поспіль однакові страви), сезонності овочів та фруктів тощо.
Відповідальність за дотримання вимог «Норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та «Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», покладена на засновників, керівників закладів освіти, постачальників харчових продуктів або послуг з харчування.
За використання примірних чотиритижневих меню, які не погоджені з територіальними органами Держпродспоживслужби, відповідальні особи притягаються до адміністративної відповідальності.
Харчування відіграє серйозну роль у питанні повноцінного розвитку і зростання дітей. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дитини, але також може впливати на її працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою та уважнішою.
Раціональне харчування будується на дотриманні трьох основних принципів:
Їжа в закладах освіти має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Саме задля цього розробляються та погоджуються примірні чотиритижневі сезонні меню.
Згідно з вимогами «Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 (далі – Порядок) примірне чотиритижневе сезонне меню може бути розроблене як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів.
До меню повинні бути включені різноманітні страви, сезонні овочі та фрукти.
Порядком передбачено збільшення споживання овочів, фруктів, м’яса, молока та молочних продуктів; зменшення кількості споживання солі, цукру, хліба, насичених жирів, зокрема вершкового масла; не передбачено вживання кондитерських виробів (цукерки, вафлі, зефір тощо).
Близько 75% їжі повинні бути продуктами рослинного походження (овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди).
М’ясні страви необхідно частіше комбінувати з салатами та овочевими гарнірами.
Надається перевага продуктам із високим вмістом клітковини (цільнозерновий хліб), із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, краще обирати гречку замість рису) тощо.
Протягом тижня в меню повинні бути:
Страви з м’яса свинини, телятини або яловичини та яєць необхідно включати для дошкільнят двічі на тиждень, для школярів – тричі.
Картопля у вигляді окремої страви пропонується не більше 2 разів на тиждень при п’ятиденному перебуванні дітей у закладі та не більше 3 разів при 6-7 денному перебуванні.
При одноразовому харчуванні школярів (сніданок) у меню не передбачені перші страви, страви зі свинини, телятини, яловичини. Рибу, яйця, страви з бобових, сік необхідно видавати 1 раз на тиждень.
Не допускається видача на сніданки, обіди, вечерю борошняних кулінарних виробів (печиво, млинці, булочки, оладки тощо), ці страви можуть бути включені на другий сніданок або підвечірок.
У закладах освіти заборонено використовувати/реалізовувати:
Не допускається використання пастеризованого фляжного молока без кип’ятіння, сиру кисломолочного (за відсутності первинного пакування) та фляжної сметани без термічної обробки.
Забороняється виготовлення кислого молока «самоквасу», холодців, м’ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів «по-флотськи» із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, млинців із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, кремів, морсів, напоїв зі штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.
Порядком визначено, що примірне чотиритижневе сезонне меню дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендовані МОЗ України. На теперішній час наказами МОЗ України затверджені примірні чотиритижневі сезонні меню для одноразового харчування дітей віком від 6 до 18 років у закладах освіти та інших організованих колективах на осінній період; для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період; для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на зимовий період.