Харківщина: результати моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки» в лютому 2024
опубліковано 13 лютого 2024 року о 11:46

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області продовжує проводити щомісячний моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Зокрема, аналізуються розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які ввійшли до програми реімбурсації.

Так, у лютому 2024 фахівцями Головного управління опрацьовано інформацію від 416 аптечних закладів, проаналізовано близько 52,2 тис. цін на лікарські засоби щодо дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. Порушень державної дисципліни цін не встановлено.

Нагадуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та медичні вироби» (зі змінами та доповненнями) встановлені обмежувальні торгівельні (роздрібні) надбавки:

  • на лікарські засоби (крім препаратів інсуліну) та медичні вироби, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;
  • на препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Гранична торговельна надбавка (націнка) є її максимально допустимим рівнем, який повинен враховуватися суб’єктом господарювання під час реалізації товару в роздрібній торгівлі (пункт 12 частини 1 статті 1 Закону України «Про ціни і ціноутворення»).

Повідомляємо, що за недотримання встановлених граничних розмірів торгівельних надбавок (націнок) відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення» до суб’єктів господарювання застосовуються адміністративно-господарські санкції.

Також громадяни (фізичні особи-підприємці) і посадові особи суб’єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін, притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Моніторинг проводиться на виконання доручення Віцепрем’єр-міністра України Розенка П. В. від 24.04.2017 № 15450/1/1-17 задля перевірки фактів та попередження можливих порушень дотримання вимог порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux