Харківщина: інформація щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур у господарствах області станом на 8 червня 2023 року
опубліковано 08 червня 2023 року о 09:57

Упродовж останнього тижня спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області в посівах озимих та ярих зернових колосових культур виявлене заселення 14-71% обстежених площ смугастими хлібними блішками та злаковими п’явицями за середньої чисельності 0,5-1, максимальної – 1-2 екз. на кв. м. Поширюються злакові попелиці та пшеничний трипс із заселенням 1,0-3% рослин на 34-82% площ.

Тривало поширення клопа шкідливої черепашки в посівах озимих зернових колосових за чисельності імаго 0,5-1 екз. на кв. м із заселенням 100% обстежених площ. Продовжувалась яйцекладка фітофага за чисельності яєць 0,3-1 екз. на кв. м.

Упродовж наступних одного-двох тижнів по всіх господарствах області відбуватиметься заселення посівів озимих та ярих зернових колосових культур клопом, а також яйцекладка та відродження личинок фітофага.

При перевищенні економічного порогу шкідливості (двох і більше личинок клопа шкідливої черепашки на кв. м у посівах сильних і цінних сортів пшениці, на решті посівів – 4-6, у насіннєвих посівах ячменю – 8-10 личинок) проводять термінові заходи з хімічного захисту посівів, дотримуючись регламентів застосування пестицидів та техніки безпеки.

Виявлене ураження 1,0-1,6, максимально 2,0-3% рослин озимих  зернових колосових культур септоріозом, борошнистою росою, бурою листковою іржею та кореневими гнилями на 34-52% площ.

Надалі, враховуючи наявності на поточний період сприятливих погодних умов та достатнього запасу інфекції, можливе зростання розвитку септоріозу, борошнистої роси та інших  хвороб у посівах озимих та ярих зернових колосових культур.

З метою обмеження поширення комплексу хвороб зернових культур проводять обробку посівів дозволеними до використання фунгіцидами.

Посіви кукурудзи продовжують заселяти смугасті хлібні блішки  за  чисельності 1,0 – 5 екз. на кв. м та пошкодження 1,9 – 5% рослин. Поширеність шкідника склала 100%.

Посіви гороху продовжує заселяти горохова попелиця, яка нараховувалась за чисельності 5,0 екз. на 100 п.с. Поширеність шкідника склала 100%.

У посівах соняшнику на всіх обстежених площах сірий буряковий довгоносик нараховувався за чисельності 1,0 – 2 екз. на кв. м.

Землекористувачам  під час проведення захисних обробок  посівів сільськогосподарських культур необхідно суворо дотримуватись «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux