Інформація щодо феромонного моніторингу лісових насаджень Чернігівської області
опубліковано 25 травня 2021 року о 11:59

Однією з найважливіших задач управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області є своєчасне виявлення, локалізація і ліквідація регульованих шкідливих організмів. З огляду на сучасні реалії, вагоме місце в переліку продукції на експорт займає лісова деревинна продукція. Задля дотримання норм міжнародних вимог по фітосанітарному стану експортованої продукції приділяється велика увага обстеженню лісових насаджень з метою запровадження системи заходів з попередження появи та розповсюдження небезпечних лісових карантинних організмів як в лісових фітоценозах, так і при торгівлі та транспортуванні деревини.

За площею лісових угідь Чернігівщина займає четверте місце серед регіонів України після Житомирської, Київської та Рівненської областей. Загальна площа земель лісового фонду в Чернігівській області понад 700 тис. га, що становить 20,9 % від загальної площі земель області. Така кількість лісових угідь, розвиток торгівельних відносин в плані експорту деревини та виробів з неї, членство країни в СОТ накладають на відповідні державні органи додаткову відповідальність по збереженню лісового багатства.

Використання статевих феромонів шкідливих комах для їх виявлення є одним з найсучасніших методів моніторингу. При використанні феромонних пасток поява шкідника прогнозується до настання у нього стадії розвитку, яка шкодить, тобто до настання порогу біологічної шкодочинності. Даний факт дає можливість своєчасно планувати та проводити захисні заходи.

Феромонні пастки виловлюють цільовий вид шкідливих комах незважаючи на низьку чисельність. Тому вони використовуються для раннього запобігання появі шкідника. Моніторинг шкідника особливо важливий, якщо його чисельність швидко зростає кожен рік або якщо очікується міграція. Також, моніторинг використовують для прогнозу строків появи і чисельності комах, визначають оптимальні періоди для застосування заходів щодо захисту рослин, випуску ентомофагів. При пошкодженнях культур декількома видами комах, феромонний моніторинг дозволяє встановити економічно найбільш небезпечний вид та визначити стратегію захисту.

Основною метою застосування феромонних пасток є:

 виявлення нових вогнищ;

 встановлення меж вогнища;

 встановлення динаміки льоту шкідників;

 зниження чисельності карантинних організмів за допомогою феромонних пасток для створення «статевого вакууму» та дезорієнтації самців, тобто порушення феромонного зв'язку між статями.

Феромони екологічно безпечні, не забруднюють навколишнє середовище, обмежень до їхнього застосування немає. Як правило, феромони впливають вибірково на комах саме того виду, за яким здійснюється нагляд.

Існує декілька модифікацій феромонних пасток, які відрізняються своєю конструкцією в залежності від видів піднаглядних комах.

Для відлову смолівок використовують трикутну напівзакриту пастку. Нагляд за цим шкідником проводять переважно в соснових лісонасадженнях. Виставляють пастки на хвойних деревах на висоті 1,5 м з розрахунку - 1 пастка на 15 га з ІІ декади травня по III декаду червня, друге покоління – по серпень.  Спостереження продовжують протягом усього льоту самців, оглядаючи пастки щодня, а з моменту початку льоту - через кожних 7 днів - до кінця серпня. За кількістю самців цих шкідників у пастках протягом усього періоду спостережень визначають динаміку їх розвиту.

Для вусачів використовують бар’єрні  пастки, які являють собою лійку діаметром до 30 см, над якою закріплений бар'єр у вигляді хрестоподібно розташованих пластин розміром 30×45 см кожна. Знизу до лійки прикріплений змінний приймач комах – склянка обсягом 500 мл, на дні якого є отвори для зливу дощової води. У верхній частині лійки, під бар'єром, кріпиться диспенсер. Пастки розвішують у кроні дерев на висоті 1,5 м, біля місць заготівлі деревини, оскільки найбільш сприятливим для відкладання яєць є свіже зрубана деревина, з розрахунку - 1 пастка на 15 га (для азіатського та китайського вусачів - 1 пастка на 500 м2). Для фенологічних спостережень пастки з відповідним феромоном виставляють з ІІ декади квітня по жовтень, для другого покоління.

Також, бар’єрну пастку використовують для виявлення великого модринового короїда. Вилов жуків короїдів при феромонному нагляді може також проводитися і за допомогою ловчих дерев. Для посилення залучення жуків до ловчих дерев прикріплюють диспенсер з феромоном – на стовбурі, на границі живих і мертвих сучків, або розміщують його в заздалегідь складену пірамідку зі свіжозрізаних колод, захищаючи диспенсер від потрапляння прямих сонячних променів. Пастки вивішують на сучках сухостійних дерев, на гілках підліску (ліщина, жостір, інші) на висоті 1,3-1,5 м від землі або на похилих кілках на відстані не менш 20 м від живих дерев даної породи. На стовбурах зростаючих дерев берези й осики, що виявляють відлякуючий (репелентний) вплив, пастки розвішувати не рекомендується. Пастки виставляють з розрахунку 1 шт. на 5 га з II декади травня по III декаду червня. Очищати й перевіряти пастки необхідно регулярно, тому що мертві короїди, які розкладаються, відлякують запахом своїх родичів.

Бар’єрна пастка використовується і для відлову златок. Нагляд за цим шкідником проводять переважно в листяних лісонасадженнях. Пастки розвішують у кроні дерев на висоті 1,5 м з кінця квітня по серпень, з розрахунку - 1 пастка на 5 га .

Усі види пасток вивішують горизонтально на гілках дерев або чагарників на висоті 1,3- 1,5 м від поверхні землі. Слід уникати вивішування пасток у густих заростях, де рух повітря утруднений, хоча часткове маскування гілками дерев і чагарників від туристів, грибників, інших відвідувачів лісу, які часто ушкоджують або навіть знищують пастки, бажане.

Протягом вегетаційного періоду в 2020 році силами фахівців відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області було проведено візуальне обстеження на виявлення комплексу хвороб та шкідників лісу на площі 18,87 тис. га. Крім того, проводились обстеження за допомогою феромонних пасток, яких було використано 225 шт. на 8 видів регульованих шкідливих організмів лісу. Під час проведення обстеження карантинних шкідників лісу на щастя не виявлено.

В поточному році заплановано проведення фітосанітарного моніторингу на площі 15 тис. га, в тому числі за допомогою феромонних пасток в кількості 250 шт. на 9 видів регульованих шкідливих організмів.

Отже, набутий в минулому році досвід застосування феромонних пасток є одним із шляхів сприяння вдосконаленню системи моніторингу за карантинними організмами, який дозволить в майбутньому виявляти небезпечних шкідників на початкових стадіях їх появи і, відповідно, своєчасно вживати локалізаційно-ліквідаційних заходів для збереження екологічних та естетичних функцій лісових насаджень на території Чернігівської області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux