Інформація Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області щодо попереднього обстеження насіннєвих посівів
опубліковано 07 червня 2021 року о 16:03

Саме в червні починається підготовка та проведення основного та невід’ємного заходу сортового контролю в насінництві – попереднє обстеження насіннєвих посівів польових культур. Це перший етап польового оцінювання (апробації), який включає в себе: 

- перевірку документів та відомостей щодо посіву, які представлені суб'єктом насінництва при поданні заявки на визначення сортових якостей насіння (документи, що підтверджують право на використання сорту, копії сертифікатів, схема розміщення посіву);

 - ідентифікація сорту – порівняння сорту, що апробується, з офіційним описом безпосередньо на полі;

 - обстеження посіву на ступінь засміченості бур'янами та важковідокремлюваними культурами, ураженість хворобами, пошкодження шкідниками.

Проведення польового оцінювання регламентується Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2020 року № 1187, а також Методикою проведення польового оцінювання відповідних сільськогосподарських культур.

Заявку на визначення сортових якостей насіння суб'єкт насінництва подає до органу із сертифікації не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву сільськогосподарських рослин.

Польове оцінювання мають право проводити виключно аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори), які мають відповідне посвідчення та включені до Реєстру аудиторів із сертифікації.

За результатами попереднього обстеження агроном-інспектор складає акт встановленої форми, у якому вказує виявлені недоліки та, за необхідності, зазначає термін для їх усунення. Якщо зауваження аудитора усунуті вчасно, то посів вважається придатним для остаточного інспектування.

На сьогодні визначено дві установи, які уповноважені здійснювати сертифікацію насіння: Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції»; ТОВ «Агросерт».

За консультацією та детальною інформацією звертайтесь до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області (тел. +38 (0462) 67-67-72, 67-80-64).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux