ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області в І півріччі розглянуто 66 примірних чотиритижневих меню для закладів освіти
опубліковано 08 серпня 2023 року о 12:30

З метою недопущення в організованих колективах епідускладнень, пов’язаних з харчуванням дітей у закладах освіти, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області проводиться постійна робота щодо погодження примірних меню, які складені самостійно закладом освіти або постачальником послуг з харчування.

У I півріччі 2023 року розглянуто 66 примірних чотиритижневих меню для закладів освіти, з них погоджені 33, решту відхилено від погодження.

При складанні меню відповідальними особами не враховувалися вимоги «Норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та «Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305, щодо кратності видачі харчових продуктів різних груп, виходу страв, різноманітності, сезонності овочів та фруктів тощо.

Відповідальність за дотримання вимог «Норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та «Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» покладена на засновників, керівників закладів освіти, постачальників харчових продуктів або послуг з харчування.

За використання примірних чотиритижневих меню, які не погоджені з територіальними органами Держпродспоживслужби, до відповідальних осіб застосовуються заходи адміністративного впливу.

Забезпечення дітей безпечним, раціональним та повноцінним харчуванням є одним з найважливіших завдань засновників, керівників, медичних працівників закладів освіти. Саме задля цього розробляються та погоджуються з Держпродспоживслужбою примірні чотиритижневі сезонні меню.

Згідно з вимогами «Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305, примірне чотиритижневе сезонне меню може бути розроблене як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів.

До меню повинні бути включені різноманітні страви, сезонні овочі та фрукти.

Порядком передбачено зменшення кількості споживання солі, цукру, хліба, насичених жирів, зокрема вершкового масла; збільшення споживання овочів, фруктів, м’яса, молока та молочних продуктів; не передбачено вживання кондитерських виробів (цукерки, вафлі, зефір тощо).

Близько 75% їжі повинні бути продуктами рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди.

М’ясні страви необхідно якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами.

Надається перевага продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, краще обирати гречку замість рису), із високим вмістом клітковини (цільнозерновий хліб) тощо.

Протягом тижня в меню повинні бути:

  • кожен день – овочі, фрукти та ягоди, крупи або макаронні вироби чи бобові, молоко або молочні продукти (йогурт, кефір, рослинні напої, сир твердий, кисломолочний, сметана);
  • двічі на тиждень – риба, сік,
  • тричі на тиждень – бобові,
  • по 2 рази на сніданок, обід та вечерю м’ясо птиці.

Страви з м’яса свинини, телятини або яловичини та яєць необхідно включати для дошкільнят двічі на тиждень, для школярів – тричі.

Картопля у вигляді окремої страви пропонується не більше 2 разів на тиждень при п’ятиденному перебуванні дітей у закладі та не більше 3 разів при 6-7 денному перебуванні.

При одноразовому харчуванні школярів у меню не передбачені страви зі свинини, телятини, яловичини; риба, яйця, страви з бобових, сік необхідно видавати 1 раз на тиждень.

Не допускається видача на сніданки, обіди, вечерю борошняних кулінарних виробів (печиво, млинці, булочки, оладки тощо), ці страви можуть бути включені на другий сніданок або підвечірок.

Порядком визначено, що примірне чотиритижневе сезонне меню дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.

Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендовані МОЗ України. На теперішній час наказами МОЗ України затверджені примірні чотиритижневі сезонні меню для одноразового харчування дітей віком від 6 до 18 років у закладах освіти та інших організованих колективах на осінній період; для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період; для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на зимовий період.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux