Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області тримає на контролі реєстрацію та ідентифікацію тварин
опубліковано 05 березня 2024 року о 11:29

Для здійснення комплексу заходів з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин, відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України від 29.07.2002 №213 в Україні було створено Державне підприємство “Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин”.

Ідентифікація тварин, що впроваджується на державному рівні, є одним із головних методів, які застосовують у світі з метою відслідковування походження та етикетування тваринницької продукції, що сприятимете забезпеченню населення України високоякісними та безпечними м’ясо-молочними продуктами, отриманню достовірної інформації про умови їх виробництва, підвищенню довіри споживача до якості продукції.

У кожній області є Регіональні представництва (Філії). На Чернігівщині Чернігівська філія ДП АІРТ знаходиться за адресою: м.Чернігів, вул. Грушевського Михайла, 180.

Згідно з даними Чернігівської філії в області функціонує 133 господарства, що здійснюють діяльність щодо розведення, утримання великої рогатої худоби, 21 господарство, що розводить та утримує дрібну рогату худобу та 62 свиногосподарства.

У 2023 році проідентифіковано в юридичному секторі 34 224 голів ВРХ, з них 30 265 голів приплоду телят. У фізичному секторі проідентифіковано 1 872 голови, включаючи 679 голів приплоду. Дрібної рогатої худоби проідентифіковано 298 голів, зокрема, 209 голів у юридичному секторі. Також проідентифіковано 181 голова племінних свиней та 154 коней.

На сьогодні підключені до персонального кабінету Єдиного державного Реєстру тварин 18 господарств області, із них 14 господарств, що займаються розведенням, утриманням ВРХ, та 4 свиногосподарства.

Фахівці державних установ ветеринарної медицини постійно проводять роботу по ідентифікації та реєстрації тварин у господарствах приватного сектору. Разом з тим, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області здійснюють контроль за дотриманням законодавства «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» сільськогосподарськими підприємствами, що займаються розведенням, утриманням та обігом тварин задля попередження та унеможливлення переміщення неідентифікованих тварин, а також отримання продовольчої продукції від таких тварин. Також проводять широку роз’яснювальну роботу серед власників сільськогосподарських тварин щодо необхідності проведення ідентифікації та реєстрації тварин згідно з чинним законодавством.

Для ідентифікації тварин, переміщення, реєстрації господарства в Реєстрі тварин суб’єктам господарювання потрібно звертатися за місцем реєстрації:

o фізичним особам – в державну установу ветеринарної медицини, що обслуговує населений пункт;

o юридичним особам – до обласної філії ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».

Лише за умови, що всі тварини, які знаходяться або утримуються на території країни, внесені до державної автоматизованої бази даних та знаходяться під постійним ветеринарно-санітарним контролем, можливо гарантувати безпеку здоров’я населення. Усі власники, які утримують сільськогосподарських тварин для отримання та реалізації певного виду продукції (молока або м’яса) тощо, зобов’язані гарантувати покупцям безпеку і якість своєї продукції, а також забезпечити проведення ідентифікації та реєстрації належних їм тварин.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux