Харківщина: як діяти споживачам у разі виявлення необґрунтованого підвищення цін на соціально значущі товари
опубліковано 18 листопада 2022 року о 11:12

Відділ контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області за січень-жовтень 2022 року розглянув 34 письмових звернення громадян у сфері ціноутворення, які стосувалися питань підвищення цін на продовольчі товари, ліки, бензин і дизельне паливо. За результатами розгляду заявникам надавалися обґрунтовані роз’яснення та консультації.

Водночас для оперативного реагування та забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», здійснюється щотижневий моніторинг цін на такі товари: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої), масло вершкове жирністю 72,5%, батон, олія соняшникова рафінована, бензин марок А-92 та А-95, дизельне пальне.

У разі виявлення випадків неправомірного підвищення цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість, кожен споживач може повідомити про це до Головного управління Держпродспоживслужби в своїй області

У зверненні необхідно обов’язково зазначити своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, суть питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Якщо звернення стосується завищення цін на соціально значущі товари, чітко вкажіть найменування таких товарів, за можливості, до звернення додайте документи чи їх копії, що підтверджують порушення (наприклад, чек з найменуванням товару, торгової точки, ціни й дати покупки). Звернення повинно бути підписано заявником із зазначенням дати, а для отримання відповіді про розгляд вказуйте актуальну поштову або електронну адресу.

Отже, для розгляду звернення по суті потрібно зазначити назву суб’єкта господарювання або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи-підприємця, точну адресу магазину. Лише за умови дотримання всіх вищезазначених вимог буде прийняте рішення про заходи, які необхідно вжити органу державного нагляду (контролю) для відновлення законних прав та інтересів громадян.

При цьому слід зазначити, що на даний час державне регулювання у формі граничного рівня торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10 відсотків з урахуванням усіх послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу, встановлене лише на сім позицій з цього переліку, а саме: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої), батон, олія соняшникова рафінована, відповідно до п. 4112 Постанови КМУ від 9 грудня 2020 року №1236. Ціни на інші продукти харчування, зокрема: моркву, картоплю, цибулю, капусту та інші, на які не запроваджено державне регулювання, відносяться до вільних цін і встановлюються суб’єктом господарювання самостійно із врахуванням попиту та пропозиції на ринку товарів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux