03 листопада 2022 року під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького відбулася онлайн зустріч з представниками Громадської ради при Держпродспоживслужбі.
Під час наради розглянули основні положення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення вимог законодавства про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та благополуччя тварин» (реєстр. № 8150 від 24.10.2022).
З метою удосконалення чинного законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, кормів, здоров’я та благополуччя тварин, забезпечення результативного державного контролю в галузі безпечності та якості харчових продуктів, встановлення чітких та прозорих вимог до маркування та обігу харчових продуктів, що забезпечить право споживачів на отримання повної і достовірної інформації про якість харчових продуктів, дозволить запобігти недобросовісній конкуренції, був розроблений проект Закону України № 8150.
Зазначаємо, що законопроєктом визначається поняття «ремісничий харчовий продукт», «швидкозаморожений харчовий продукт», «лот», «новітній харчовий продукт», встановлюються особливі вимоги щодо маркування і реалізації таких харчових продуктів, а також передбачається відповідальність за порушення цих вимог суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво та реалізацію відповідних харчових продуктів.
Зокрема, запроваджується положення міжнародних стандартів ISO/TS 19657:2017 щодо критеріїв натуральних харчових інгредієнтів та ISO 23662:2021 щодо критеріїв для продуктів харчування та харчових інгредієнтів, придатних для вегетаріанців або веганів.
Прийняття законопроєкту також дозволить виконати міжнародні зобов’язання України, передбачені Угодою про Асоціацію, та продовжити процес створення в Україні спільних з країнами-членами ЄС правил функціонування ринку харчових продуктів та благополуччя тварин.