Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 27 жовтня 2017 року
опубліковано 27 жовтня 2017 року о 17:10

У посівах озимих зернових колосових культур, розміщених здебільшого після стерньових попередників, триває малоактивне живлення личинок І-ІІІ віку хлібної жужелиці та гусениць озимої совки, які на 2-24% обстежених площ за чисельності 0,5-1, осередково 2 екз. на кв.м пошкодили 1-5% рослин. Також, у посівах в допороговій чисельності розвиваються та шкодять личинки злакових мух (до 5% рослин, Донецька, Чернівецька обл.), 8-19% рослин культури заселені злаковою попелицею. У Лісостепу та Поліссі на 1-16% обстежених площ озимих зернових борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями уражено 1-6, макс. 14-16% рослин (септоріоз, борошниста роса, Рівненська обл.).

Проти зазначених шкідників за надпорогової чисельності та температури повітря не нижче +5°С озимі зернові у фази сходи - початок кущіння захищають через осередкові чи всуціль полів обприскування дозволеними інсектицидами. Для збереження зимостійкості рослин посіви оздоровлюють рекомендованими фунгіцидами відповідно до «Переліку».

У посівах озимого ріпаку триває розвиток і шкідливість фітофагів, чисельність яких коригується гідротермічним режимом та захисними заходами. Хрестоцвітими блішками, переважно в крайових смугах полів, щільністю 1-3 екз. на кв.м слабко пошкоджено 3-8% рослин. Спостерігається завершення живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика та гусениць капустяної молі, які пошкодили 2-16, в осередках Київської областей до 48% рослин у слабкому ступені. Альтернаріозом та пероноспорозом, борошнистою росою, білою плямистістю, фомозом уражено 1-8, макс. 16% рослин культури. У Лісостепу та Поліссі кореневими гнилями та бактеріозом охоплено 2-6% рослин (Житомирська, Дніпропетровська, Чернівецька обл.).

Погодні умови осені сприяють життєдіяльності мишоподібних гризунів. На 3-36% обстежених площ озимих ріпаку та пшениці нараховується від поодиноких нір до 1-3 жилих колоній на гектарі. На 18-90% обстежених площ садів, багаторічних трав, неорних землях обліковують 1-4, макс. 6 (Вінницька, Донецька, Рівненської, Чернівецької  обл.) колоній гризунів на гектарі. Повсюди в господарствах проводять захисні заходи проти мишоподібних гризунів.

Небезпека пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень зберігається повсюди. Збереження сходів озимих зернових та ріпаку забезпечує своєчасне виявлення та знешкодження гризунів у разі 3-5 жилих колоній на гектарі використовуючи отруєні принади та інші дозволені до використання родентициди.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux