Фахівці Держпродспоживслужби в Харківській області почали епідрозслідування через випадок ботулізму
опубліковано 29 вересня 2022 року о 16:52

У Холодногірському районі Харкова зареєстрований випадок захворювання  на ботулізм. Постраждалий госпіталізований до КНП «Міська клінічна лікарня №2 імені проф. О.О. Шалімова».

Чоловік розповів, що 26-го вересня вживав в’ялену рибу «синець», яку придбав у кіоску дрібнороздрібної торгівлі Новобаварського району  Харкова.

Фахівцями ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області організовано та проводиться епідрозслідування за вказаним фактом.

Це другий випадок  ботулізму, що зафіксований  на території Харківської області від початку 2022 року.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене вживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Їх не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Увага! Щоб уникнути захворювання на ботулізм, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не вживати продукти харчування невідомого походження та виробництва;
  • не купувати продукти харчування в несанкціонованих місцях торгівлі;
  • уважно слідкувати за термінами та умовами зберігання харчових продуктів;
  •  якщо вживаєте рибу в’ялену річкову, то наполегливо рекомендуємо вживати лише патрану річкову рибу промислового виробництва.

Найчастіше причиною ботулізму стають:

  • в’ялені, копчені та консервовані продукти домашнього приготування та невідомого походження;
  • особливу небезпеку становить в’ялена непатрана річкова риба та консерви.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.

Одна з найперших ознак ботулізму – порушення зору (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Якщо є найменша підозра на захворювання, негайно зверніться до лікаря! Людину з підозрою на ботулізм обов’язково треба госпіталізувати, бо саме від ранньої діагностики та правильного лікування залежить життя хворого.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідуванні 54 випадків ботулізму з 60 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби-тараньки, придбаної з рук у місці стихійної торгівлі.

Серед усіх випадків ботулізму після початку введення воєнного стану зареєстровано 50 випадків з 55 постраждалими, 2 хворих померло.

За результатами розслідування випадків ботулізму в 2022 році встановлено, що 24 випадки з 29 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 18 випадків з 21 постраждалим, овочеві – 4 випадки з 5 постраждалими та рибні – 2 випадки з 3 постраждалими), 20 випадків (21 постраждалий) пов’язано із в’яленою, смаженою рибою (15 випадків з 16 постраждалими – домашнього виготовлення, 4 – придбаною в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження). У 10 випадках за попередніми даними захворювання ймовірно пов’язано з продукцією промислового виробництва (8 – рибна продукція, 2 – м’ясна), серед яких у 5 випадках виробника не встановлено.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux