Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у конференції «CAF як стратегічний інструмент сучасного, стійкого та орієнтованого на громадян державного управління», що проведена на майданчиках Національного агентства України з питань державної служби.
Учасники заходу: публічні службовці, наукові працівники, експерти міжнародних організацій, представники громадськості (усього – понад 100 фахівців).
У фокусі уваги – використання інструменту CAF в державному управлінні, що має на меті якісне задоволення природних потреб та інтересів громадян. Коректне використання моделі CAF дозволяє зробити органи влади не лише інституційно спроможними, а й інноваційними, стійкими та стратегічно орієнтованими. Ключові спікери акцентували увагу довкола практичного аналізу впровадження CAF як системи управління якістю, що допомагає органам влади не лише підвищувати ефективність, а й відповідати викликам цифровізації, прозорості та орієнтації на потреби громадян. Під час інтерактивних круглих столів учасники обговорили стратегічний потенціал моделі CAF для українських органів влади: від можливостей інтеграції в реформи до масштабування застосування CAF, зміцнення політичної волі та розбудови лідерського потенціалу в державному управлінні.
Виступаючи з вітальним словом, Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина наголосила на важливості реформи державного управління в умовах воєнного стану: «Мета реформи — побудова професійної, результативної та ефективної системи органів державної влади, орієнтованої на потреби громадян. Цей виклик є визначальним для України, з огляду на економічні, технологічні та екологічні зміни у світі… Попри розмаїття інституційних рамок і правових традицій, адміністративний простір країн-членів ЄС об’єднаний цінностями належного врядування, і саме до цього рівня прагне Україна».
Виступаючи під час панельних дискусій, Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука наразі здійснюються заходи, спрямовані на підтримку належної якості роботи державного органу, у тому числі в частині впровадження інноваційних технологій управлінської роботи, що засновані на моделях стратегічно орієнтованого розвитку. Акцент зроблено на використанні цифрових інструментів під час оптимізації робочих процесів, удосконалення системи електронного документообігу, оптимізацію роботи сервісів цифрової демократії, підвищення ефективності реалізації політики інформаційної безпеки, вжиття заходів з кіберзахисту інформаційних ресурсів, посилення кадрового потенціалу та ін. Ведеться робота щодо удосконалення механізму адміністрування наявних інформаційно-комунікаційних ресурсів, у тому числі реєстрів.
Окрім того, в Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів значно активізовано роботу з конструктивною громадськістю, у тому числі асоціаціями, що має на меті подальше впровадження в роботу державного органу принципів відкритості, прозорості та підзвітності. Функціонує Науково-методична рада, під час засідань якої з науковою громадськістю обговорюються актуальні питання підтримки належного епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя. До вирішення питань підтримки якості роботи Держпродспоживслужби залучаються члени Громадської ради, а також експерти міжнародних організацій.
«Держпродспоживслужба, її територіальні органи та підвідомчі організації націлені на впровадження в управлінську практику кращих рішень, що спрямовані на підтримку належної якості роботи. Це має стати основою для гарантування надання громадянам та сумлінному бізнесу державних і адміністративних послуг високої якості, у тому числі в режимі онлайн. Нині розробляються системні рішення, спрямовані на оптимізацію інформаційної інфраструктури служби. Фахівці Держпродспоживслужби уважно опрацьовують перспективні механізми підтримки високої якості управлінської роботи. В цій роботі нам може допомогти громадськість – члени Громадської ради, представники асоціацій, небайдужі науковці, незалежні експерти, а також експерти міжнародних організацій», – наголосив Сергій Захарін.